<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Barmhartigheid ontvangen heeft een voorwaarde: barmhartig zijn

KN Redactie 28 juli 2016
image
Mgr. Mutsaerts bij de Nederlandse catecheselocatie van de WJD in Krakau (Foto: Selina De Maeyer)

Mgr. Rob Mutsaerts, hulpbisschop van het bisdom van ’s-Hertogenbosch, gaf vanochtend in Krakau de tweede catechese van deze WJD. “Je kunt maar één conclusie trekken: we zijn kennelijk van onschatbare waarde.”

Sprekend over de Zaligsprekingen, die ook het thema vormen van de Wereldjongerendagen van de laatste jaren, zei mgr. Mutsaerts: “Als je het evangelie neemt van Mattheüs, dan lees je die eerste woorden van Jezus tot de mensen: ‘Zalig zij die… gelukkig ben jij die… Dat is een mooi openingsstatement, want wat wil God kennelijk: het geluk van de mensen.” Maar voegt hij toe: “Hij geeft er ook een spoorboekje bij, want de Schepper van de mens weet hoe de mens in elkaar zit.”

‘Wees volmaakt’

De hulpbisschop geeft toe dat Jezus nogal wat van de mensen vraagt. “Hij zegt zelfs ergens – en daar word ik altijd redelijk moedeloos van – ‘wees volmaakt’. Ja, wie kan dat zeggen?”. Maar, zegt mgr. Mutsaerts, Jezus geeft ook een aantal handreikingen. “En bijna allemaal zijn die allemaal ook nu te realiseren: wees barmhartig, voor wie? Voor iedereen, ook voor degene die je de meest gruwelijke dingen heeft gedaan.”

Van onschatbare waarde

Je kunt als gelovige, beaamt de hulpbisschop, vaak het gevoel krijgen dat het streven naar barmhartigheid niet haalbaar is. “Maar voordat je nu helemaal somber wordt, komen er in de Bijbel meteen daarachter aan drie prachtige parabels: van het verloren schaap, de verloren drachme, de verloren zoon.”

“Daaruit blijkt: God gaat op zoek naar het verlorene, dat krijgt alle aandacht bij Hem. En waarom? Je kunt maar één conclusie trekken: we zijn kennelijk van onschatbare waarde, elke mens, zonder uitzondering.”

Voorwaarde aan barmhartigheid

Het is goed, zegt mgr. Mutsaerts, dat de jongeren zich realiseren dat ze van onschatbare waarde zijn. Maar ze moeten er vervolgens wel op uittrekken, naar de ander. “Want wil je barmhartigheid ondervinden, dan is er wel een voorwaarde aan verbonden: wees barmhartig voor anderen. Als je barmhartigheid vraagt, en een ander zie je niet staan, dan gaat het ook niet.”

En als je barmhartigheid mag ondervinden, is dat genade zegt de hulpbisschop, maar “geen goedkope genade”. Je moet daar iets mee doen, want de zonde, het kwaad in de wereld, “dat laat zijn sporen na”.

Vraag om vergeving

Hij houdt de jongeren echter voor: “Vraag om vergeving en je krijgt het, letterlijk. Nooit meer een verwijt, niks.” Jezus zegt “ik verlos je van je balast en Hij kan dat ook en Hij doet dat. En je kunt weer verder.” Want “anderen kunnen je niet vergeven, je kunt ook niet jezelf aan je haren uit het moeras trekken. Nee, alleen Hij kan dat en Hij doet dat ook, Hij is er naar op zoek.”

En Jezus, zegt Mutsaerts tegen de jongeren “pepert je niet in wat er allemaal verkeerd was, nee je krijgt die vergeving. Dat is een mooi en hoopvol iets. En het verandert mensen ook.”

Mensen ten goede veranderen

En dus zegt de hulpbisschop tegen de jongeren, wees barmhartig voor anderen. “Als je barmhartig bent voor anderen, dan worden die anderen andere mensen. Dat is ook de enige manier dat de mensen ten goede veranderen.”

En, zo houdt hij de jongeren voor: “Jezus doet altijd het onverwachte”. “Hij kan iedereen gebruiken”. Ook als je niet perfect bent. “Kijk maar eens in de Bijbel naar wie God gebruikt. Daar is allemaal iets op aan te merken. Gelukkig maar, denk ik dan, dan heb ik ook nog kans dat het ooit nog goed komt.”

Afrekencultuur

In een gesprek vooraf met Katholiek Nieuwsblad zegt mgr. Mutsaerts barmhartigheid “een prachtig thema” van deze WJD te vinden. “We zitten zo in een afrekencultuur. Het is niet eens meer dat we onverschillig zijn voor anderen of dat we de ander niet meer zien. Nog veel erger, er hoeft maar iets te gebeuren in het nieuws en mensen bekommeren zich een beetje om de slachtoffers, maar willen vooral weten: wie heeft het gedaan. Daar word je moedeloos van. En het is dus goed dat we dit thema behandelen: bekommer je om een ander.”

Een enorme rijkdom

Hij hoopt dan ook dat de jongeren ook bij thuiskomst na de WJD “werk maken van het geloof”. En in de lijn van het thema van deze WJD: “Dat ze ook de waarde begrijpen van elke mens, dat ze snappen: ik heb ook een taak, ik heb ook een missie. Ik moet er ook op uit. Het geloof is niet iets om voor jezelf te houden. Nee, ga erop uit, gun een ander ook die rijkdom. Want dat is het uiteindelijk, een enorme rijkdom.” (KN)

Lees hier ook de complete tekst van de catechese die mgr. Hendriks, hulpbisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam woensdagochtend 27 juli gaf aan de ruim negenhonderd Nederlandse jongeren die deelnemen aan de Wereldjongerendagen in het Poolse Krakau.

Lees hier het verslag van de eerste Nederlandse catecheseochtend en bekijk hier foto’s van de eerste dagen van de WJD in Krakau.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.