fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Laatste ‘Dachaupriester’ overleden

KN Redactie 16 juni 2016
image
Foto: ho visto nina volare ccby flickr.com

De laatst overlevende priester die in het nazi-concentratiekamp Dachau gevangen heeft gezeten is op 102-jarige leeftijd overleden.

Fanatiek katholiek

Hermann Scheipers (1913-2016) overleed op 2 juni in zijn geboortedorp Ochtrup in Münsterland. Hij werd in oktober 1940 gearresteerd omdat hij pastorale zorg verleende aan Poolse dwangarbeiders. Hij werd als “fanatiek katholiek” als potentieel gevaar beschouwd.

Titus Brandsma

Hij werd daarop naar Dachau gestuurd als een van de in totaal 2720 geestelijken die er gevangen hebben gezeten. Rond 95% van hen was katholiek, onder wie de Nederlandse pater Titus Brandsma.

Gered van de gaskamer

Scheipers moest onder de meest barre omstandigheden dwangarbeid verrichten en overleefde het ternauwernood. Zijn tweelingzus Anna wist hem van de gaskamer te redden door te dreigen met een volksopstand in Münsterland als de bevolking zou horen van de dood van de populaire priester. In april 1945 wist Scheipers te ontkomen aan de beruchte dodenmarsen waarmee de gevangenen vanuit Dachau naar Bad Tölz werden opgejaagd.

Volksvijand

Na de oorlog stond hij voor de keuze terug te keren naar Münsterland of te gaan werken in het priesterarme en zwaar getroffen Oosten van Duitsland. Daar kreeg hij te maken met het communistische regime waartegen hij zich net zo verzette als tegen de nazi’s. Na de val van de Muur ontdekte hij dat de communistische geheime dienst, de Stasi, exact hetzelfde over hem dacht als de nazi’s en hem als volksvijand beschouwde. Van het proces dat tegen hem in voorbereiding was is niets meer gekomen. (KN/Aleteia)