fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Leden Europarlement willen snelle benoeming gezant godsdienstvrijheid

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 oktober 2020
image
Foto: Flickr.com - CCBY Thijs ter Haar

Een groep Europarlementariërs dringt er in een brief bij de Europese Commissie op aan zo snel mogelijk een gezant voor de godsdienstvrijheid te benoemen. De brief is mede ondertekend door de Nederlanders Bert-Jan Ruissen (SGP) en Peter van Dalen (CU). Ook het CDA steunt de oproep.

De brief werd woensdag verstuurd aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de vicevoorzitter, Margaritis Shinas.

‘Tijd voor een naam’

SGP-woordvoerder Kees Bos zegt in een telefonische reactie: “Het wordt tijd dat er een naam uit een kaartenbak getrokken wordt. Tot nu toe hebben we geen vacature gezien en zijn er voor zo ver ons bekend geen mensen benaderd voor de functie.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Eind vorig liep de termijn van de Slowaak Ján Figel af. Pas in juli 2020 beloofde Shinas dat er een nieuwe gezant voor vrijheid van Religie en Levensovertuiging komt.

‘Vervolging draagt ook bij aan migratiecrisis’

De opstellers van de brief schrijven dat de benoeming van een gezant voor de godsdienstvrijheid “de boodschap zal uitdragen dat de EU zich overal inzet om de slachtoffers van geweld en vervolging – vanwege hun religie of overtuiging – te beschermen”.

Die inzet is “in lijn met de waarden” die het buitenlands beleid van de EU richting geven en “versterkt onze rol in het aanpakken van wereldwijde uitdagingen”. Ze wijzen erop dat “vervolging op grond van godsdienst en overtuiging bijdraagt aan de migratiecrisis en verwante veiligheidsuitdagingen die de EU bedreigen”.

CDA: ‘Wij steunen oproep’

De leidster van de CDA-delegatie in het Europarlement, Esther de Lange, laat weten dat ook haar partij zich zorgen maakt “over de vrijheid van geloof en levensovertuiging buiten de EU. Daarom steunen we de oproep om de bestaande vacature zo snel mogelijk in te vullen”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Lange zegt er vertrouwen in te hebben dat de Commissie “op korte termijn” met een voorstel komt voor een benoeming. “Wij zijn daarover rechtstreeks in contact met de verantwoordelijke vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margaritis Schinas.”

De brief werd ondertekend door 48 van de 751 leden van het Europees Parlement.


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21