fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Leek benoemd tot prefect van Vaticaans Dicasterie

KN Redactie 6 juli 2018
image
Paolo Ruffini (Foto: CNS)

De Italiaanse journalist Paolo Ruffini is door paus Franciscus benoemd tot nieuwe prefect van het Dicasterie voor de Communicatie.

Ruffini (61 jaar) is geen onbekende in het Italiaanse medialandschap: tot zijn nieuwe benoeming was hij directeur van Tv2000, de tv-zender van de Italiaanse bisschoppenconferentie.

Prijzen

Ruffini is al veertig jaar werkzaam als journalist en ontving verschillende journalistieke prijzen. Hij was onder meer werkzaam voor enkele dagbladen en radiozenders. Hij zegt in een verklaring verbaasd en dankbaar te zijn voor het feit dat paus Franciscus voor hem koos.

Lettergate

Ruffini volgt mgr. Dario Viganò op, die enige maanden geleden zijn functie neerlegde, nadat hij ter gelegenheid van de presentatie van een boekenreeks over de theologie van paus Franciscus, een bewerkte brief van emeritus-paus Benedictus XVI had verspreidt, waarin enkele passages bewust waren weggelaten.

De emeritus-paus verbaasde zich in de betreffende passages over het feit dat een Duitse theoloog die tijdens zijn pontificaat bekend stond “als de voortrekker van pauselijke initiatieven”, had meegewerkt aan de reeks.

Hervormingen

Met ingang van 23 juni werd het Secretariaat voor de Communicatie omgevormd tot Dicasterie. Het voormalige Secretariaat voor de Communicatie was drie jaar geleden door paus Franciscus opgericht om alle communicatiebureau’s bijeen te brengen, met inbegrip van de Pauselijke Raad voor de Sociale Communicatiemiddelen, de Persdienst van de H. Stoel, de Vaticaanse internetdienst, Radio Vaticana en het Vaticaan Televisiecentrum (CTV), de Osservatore Romano, de Vaticaanse Typografie, de Fotodienst en de uitgeverij Libreria Editrice Vaticana.