fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Legendarische football-coach tot pro-lifers: ‘Wij zijn de good guys’

KN Redactie 21 april 2016
image
Lou Holtz tijdens zijn toespraak. (Screenshot: lifenews.com)

“Mensen gingen op 9/11 brandende gebouwen in en redden een aantal levens. Ze worden als helden gezien. Wat jullie doen, is even belangrijk als wat zij deden, want jullie proberen ook levens te redden.”

Dit zei Lou Holtz, de in de VS bekende ex-coach van het American Football-team van de katholieke Notre Dame University, tijdens een bijeenkomst van pro-life organisatie Vitae Foundation, zo meldt Vitae via lifenews.com.

‘Wij zijn de good guys’

“Wij zijn de good guys in dit gevecht voor het leven. Wees niet geïntimideerd door politici, de media, of Planned Parenthood (Amerika’s grootste abortusaanbieder – red.), want deze zaak is te belangrijk.”

Klompje cellen? ‘Nee, dat is het niet’

De gepensioneerde coach toonde zich volgens Vitae geëmotioneerd toen hij sprak over hoe abortusvoorstanders hebben geprobeerd de taal te veranderen.

“Foetus is een Latijns woord dat ongeboren kind betekent. Ze moesten dat veranderen. ‘Nee, het is slechts een klompje cellen.’ Nee, dat is het niet. Ze willen de woordenschat veranderen, maar het feit is dat een ongeboren kind na achttien dagen een hartslag begint te krijgen. Het begint ogen, oren, botten te vormen”, aldus Holtz.

‘Politiek-correct’

“De naam (‘abortus’ – red.) beviel hun niet, dus ze noemden het ‘pro-choice’. Ze willen politiek-correct zijn en mensen misleiden. Het komt nog steeds neer op het feit dat we duizenden Amerikanen het onvervreemdbare recht op leven, vrijheid en het nastreven van geluk onthouden.”

‘De waarde van het leven’

Volgens Holtz heeft een mens in het leven maar drie regels nodig. De eerste: het goede doen en het verkeerde vermijden. “Je kunt me er niet van overtuigen dat het goed is een ander mens te doden. We spreken over miljoenen baby’s. …ik geloof gewoon zo sterk in de waarde van het leven.

‘Verontschuldig je niet pro-life te zijn’

De tweede regel: alles naar je beste vermogen doen. Vaak laten mensen zich door anderen intimideren of wijsmaken dat ze aan de verkeerde kant staan. “Wij zijn de good guys. Wij doen Gods wil. Verontschuldig je niet pro-life te zijn, en schaam je er niet voor, want het is het juiste om te doen.”

Laat mensen zien dat je om hen geeft

En de derde regel: laat mensen zien dat je om hen geeft. Zijn vrouw, zei Holtz, kwam een ernstige vorm van kanker te boven. Gevraagd naar wat ze van de ziekte had geleerd, zei ze dat ze zich was gaan beseffen hoeveel haar familie van haar hield. Dat deden ze altijd al, maar tijdens haar ziekte lieten ze het zien.

‘Grootste bijdrage’

Holtz: “Jullie zijn hier vanavond omdat je geeft om mensen die je niet eens kent. Kijk naar het verschil dat je in de levens van mensen maakt.”

“Door hier te zijn”, sloot hij af, “gaan jullie een heleboel kinderen helpen succesvol te zijn. Dat is de grootste bijdrage die we aan onze medemensen zouden kunnen geven.” (lifenews.com)