<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Letse lutheranen schaffen vrouwenwijding af

KN Redactie 7 juni 2016
image
De lutherse aartsbisschop van Riga, Janis Vanags, wijdde sinds zijn aantreden in 1993 enkel mannen. (Screenshot: www.doms.lv)

De evangelisch-lutherse Kerk van Letland (ELKL) heeft de vrouwenwijding afgeschaft.

In een synodebijeenkomst stemden 201 van de 282 leden ermee in voortaan alleen nog mannen toe te laten tot het gewijde ambt.

Vastgelegd wat al praktijk was

Daarmee wordt volgens KNA in de statuten van de Kerk vastgelegd wat al meer dan twintig jaar praktijk was. In de ELKL werden alleen van 1975 tot 1985 en van 1989 tot 1992 ook vrouwen gewijd. De huidige lutherse aartsbisschop van Riga, Janis Vanags, heeft sinds zijn aantreden in 1993 geen vrouwen gewijd.

‘Beroofd’

De voorzitter van de Duitse Evangelische Kirche, de Beierse landsbisschop Heinrich Bedford-Strohm, bekritiseerde het besluit op zijn Facebookpagina. Volgens hem lijdt vooral de ELKL zelf eronder, “omdat zij zichzelf beroofd van de grote rijkdom van vrouwen in het gewijde ambt”.

In de Beierse landskerk heeft het volgens Bedford-Strohm “lang genoeg geduurd, voordat wij de vrouwenwijding ingevoerd hebben. Nooit en te nimmer zouden wij vandaag willen afstand willen doen van de grote rijkdom die daarmee in onze Kerk gekomen is”.

‘Fataal signaal’

De leidende bisschop van de lutherse VELKD drukte zijn “diepe spijt” en “onbegrip” uit over het besluit van de Letten. Het zou een “fataal signaal” zijn aan “de kerkengemeenschap in de Lutherse Wereldbond en aan de Wereldraad van Kerken”.

De Letse lutherse Kerk staat met haar houding overigens niet alleen binnen de Lutherse Wereldbond. Ongeveer dertig van de 145 aangesloten Kerken wijden geen vrouwen. Ook de Kerken van de Internationale Lutherse Raad wijden uitsluitend mannen. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.