<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Liam Neeson roept Ierland op abortus te legaliseren

KN Redactie 21 oktober 2015
image

[MET FILMPJE] Acteur Liam Neeson, onder meer bekend van zijn rollen in Schindler’s List en Kinsey, roept Ierland op om abortus te legaliseren.

Hij doet dat in het maandag gepubliceerde filmpje van Amnesty International Ierland.

‘De wil van de meerderheid’

Amnesty is een petitie gestart waarin het de Ierse overheid oproept het achtste amendement van de grondwet te herzien, “zodat volledige reproductieve gezondheidszorg, inclusief abortus, beschikbaar kan worden gesteld, in overeenstemming met de beste medische zorg, de internationale mensenrechtennormen en de wil van de meerderheid van de mensen in Ierland”.

‘Wrede geest’

Volgens Neeson wordt Ierland achtervolgd door een geest, “een wrede geest van de vorige eeuw” die het land in zijn greep houdt.

Die geest brengt “blindelings lijden, zelfs de dood aan vrouwen wier levens het raakt”, zegt Neeson bij de zwart-witbeelden van puin, kruisen, oude ruïnes en graven, met dramatische achtergrondmuziek.

‘Schaduw’

“Gevreesd door politici, is dit een geest van papier en inkt. Een geest die leeft in een grondwet die geschreven is voor een andere tijd. Het is de schaduw van het land waarvan we hadden gehoopt die achter ons te hebben gelaten. Ierland hoeft niet vastgeketend te zijn aan het verleden. Het is tijd om deze geest te ruste te leggen”, aldus Neeson.

‘Herroep de achtste’

Vervolgens verdwijnt het zwart-witbeeld en verschijnt er een groen berglandschap met een blauwe lucht. “Herroep de achtste”, zegt Neeson, waarna er een tekstje van Amnesty verschijnt waarin de organisatie de Ieren vraagt de petitie te tekenen die de overheid moet aanzetten om abortus te legaliseren.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.