<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Libanese patriarchen scharen zich achter protesten: ‘Honger en armoede bedreigen velen’

Catholic News Service 23 oktober 2019
image
Demonstranten bij een moskee in Beiroet Foto: CNS Photo - Ali Hashisho, Reuters

De katholieke patriarchen van Libanon hebben zich solidair verklaard met de demonstranten in de hoofdstad Beiroet. Daar eisen honderdduizenden Libanezen politieke hervormingen.

Een derde van de Libanese bevolking leeft onder de armoedegrens, terwijl bijna 40% van de beroepsbevolking werkeloos is, zei kardinaal Bechara Rai, die een pastorale reis naar Afrika onderbrak en terugkeerde naar Libanon.

‘Een crisis van honger’

“Honger en armoede bedreigen veel burgers”, aldus het hoofd van de maronitisch-katholieke Kerk.

Hij zei te bidden dat God “de gewetens van onze politieke beambten raakt en hen inspireert om de noodzakelijke, succesvolle en snelle oplossingen te vinden voor de economische en sociale crisis, die een crisis van honger is geworden”.

Vertrouwen in de overheid is weg

De melkitisch-katholieke patriarch Joseph Absi riep de regering op “te antwoorden op de eisen van het Libanese volk en het niet te verdrinken in beloften nu het de drempel van de wanhoop bereikt heeft”.

Volgens Absi hebben de demonstranten hun vertrouwen verloren “in degenen die hen naar deze bittere realiteit geleid hebben”.

Om het vertrouwen in de overheid te herstellen, is er volgens hem dringend behoefte aan een einde aan verspilling en corruptie, en moet de waardigheid van burgers weer gerespecteerd worden.

“Verdrink het Libanese niet in beloften nu het de drempel van de wanhoop bereikt heeft”
- Patriarch Joseph Absi tot de Libanese regering

De Libanese regering keurde maandag een pakket economische hervormingen goed. Naar verluidt omvatten die onder meer het intrekken van nieuwe belastingen en forse salarisverlagingen voor hoge beambten.

‘Onmiddellijk’ hervormingen doorvoeren

Ook de Syrisch-katholieke patriarch Ignatius Joseph Younan sprak zijn steun uit voor de eisen van de betogers. Hij drong er bij de overheid op aan naar hen te luisteren en “onmiddellijk” hervormingen door te voeren.

“We doen een beroep op de gewetens van beambten, als er een geweten is in deze wereld van hypocrisie, om binnen de aan hen toegewezen verantwoordelijkheid te zijn.”

‘Een vijfde colonne’

Alle drie de patriarchen riepen de betogers ook op vreedzaam te blijven en iedere vorm van geweld of vernieling af te wijzen. Kardinaal Bechara Rai zei dat men zich “goed bewust” is van het bestaan van een “vijfde colonne” die geweld probeert uit te lokken.

Ongeveer 40% van de Libanese burgers is christen. Er geldt een strikte machtsverdeling in het land: de president is maronitisch-katholiek, de premier soennitisch moslim en de voorzitter van het parlement sjiitisch moslim.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.