<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Duitsland: onderzoek naar standaard vergoeding NIPT uit ziekenfonds

KN Redactie 19 augustus 2016
image
Foto: AP

Duitse artsen en ziekenfondsen gaan onderzoek doen naar een mogelijk opnemen van de omstreden Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) in de vergoedingenlijst van het wettelijk ziekenfonds.

Het Gemeenschappelijk Bondscomité besloot donderdag in Berlijn onderzoek in te stellen om te zien of en hoe de NIPT in het kader van de vergoede behandelingen kan worden ingezet in plaats van de vruchtwaterpunctie of vlokkentest.

Ethische bezwaren

G-BA-voorzitter Josef Hecken zei dat het comité met het oog op fundamentele ethische vragen naast vakverenigingen ook “verdere maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld de Duitse Ethiekraad”, in het proces gaat betrekken.

Vanwege ethische bezwaren spraken parlementariërs van alle Bondsdagfracties zich eerder deze week in een brief uit tegen het beginnen van het onderzoek.

Bloed zwangere vrouwen gescreend

Met de NIPT wordt bloed van zwangere vrouwen gescreend op chromosomale aandoeningen bij hun kind, waaronder trisomie 21, het Syndroom van Down. Bij een positieve testuitslag volgt in ieder geval in Nederland alsnog een vruchtwaterpunctie of vlokkentest ter bevestiging.

Kritiek vanuit CDU

CDU-ethiekexpert Hubert Hüppe bekritiseerde de NIPT vrijdag in de Rheinischen Post. Het gaat bij de tests “slechts om selectie”, zei hij. Er is volgens Hüppe geen therapeutisch nut en de test druist volgens hem in tegen de Duitse wet op genetische diagnostiek.

Terwijl gehandicapten “om iedere cent” moeten vechten, wordt bij “de dure bloedtests op Down-syndroom” niet het oordeel van de wetenschap afgewacht, aldus Hüppe.

‘In tegenspraak met grondwet’

Voormalig SPD-minister van Volksgezondheid vindt routineonderzoek op deze aandoeningen “in tegenspraak met de grondwet en de conventie voor de rechten van gehandicapten van de Verenigde Naties”.

Routinescreening zoekt volgens haar “gericht naar foetussen met een handicap” en zal in de regel “naar abortus leiden”. Ook wordt hiermee het beeld uitgedragen dat “een perfect kind” mogelijk zou zijn. Dat is, stelt Schmidt, “ethisch hoogst problematisch” omdat het de acceptatie van verschillende mensen in gevaar brengt.

Als het aan Schmidt ligt, moet dan ook rekening worden gehouden met “de ethische betekenis en maatschappelijke uitwerkingen” van een mogelijke vergoeding van de NIPT als randvoorwaarden van invoering.

NIPT in Nederland en België

In Nederland en België is ook kritiek op de NIPT en het breed beschikbaar maken ervan. Desalniettemin adviseerde de Gezondheidsraad minister Schippers van VWS onlangs om de huidige proef uit te breiden en de NIPT bij wijze van proef aan alle zwangere vrouwen aan te bieden

In België is de NIPT al op commerciële basis beschikbaar. Ook Nederlandse vrouwen steken daarvoor de grens over. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.