fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Lijkwade en zweetdoek bedekten dezelfde man’

KN Redactie 12 april 2016
image
Pelgrims bidden bij de Lijkwade van Turijn. (Foto: AP)

Nieuw onderzoek bevestigt dat de Lijkwade van Turijn en de Zweetdoek van Oviedo dezelfde persoon hebben bedekt.

Dat publiceerde een interview met dr. Juan Manuel Minarro, leider van een vergelijkend onderzoek naar de twee historische doeken.

Door evangelie vermeld

In opdracht van het Centrum voor Sindonologie (CES) in Valencia werden beide doeken vergeleken waarvan de overlevering wil dat ze het dode lichaam van Jezus hebben bedekt. Het evangelie vermeldt beide doeken, als Petrus en Johannes naar het lege graf gaan.

Was het Jezus?

Het onderzoek toont niet aan of deze doeken daadwerkelijk Jezus hebben bedekt. “Maar het helpt ons duidelijk vooruit om onbetwistbaar aan te tonen dat de Lijkwade van Turijn en het Sudarium het hoofd van hetzelfde lijk hebben bedekt”, aldus dr. Minarro.

Boven wettelijk vereiste

Het onderzoek heeft zelfs aanzienlijk meer overeenkomsten opgeleverd dan het minimum aantal overeenkomsten dat voor de meeste rechtssystemen vereist is om iemands identiteit vast te stellen. “Dat is tussen 8 en 12, terwijl onze studie er meer dan twintig heeft aangetoond.”

Belangrijke overeenkomsten

Door middel van forensische technieken en geometrie Zijn “zeer belangrijke overeenkomsten” ontdekt in de belangrijkste morfologische kenmerken, zoals soort, grootte en afstanden van de vlekken. Dat geldt ook voor het aantal en de verdeling van de bloedvlekken, de unieke kenmerken van enkele wonden op beide doeken.

Verschillen verklaarbaar

Vooral op de plaats van het voorhoofd zijn de doeken vergelijkbaar. Weliswaar zijn er in enkele bloedvlekken verschillen, maar kunnen die ook tot dezelfde wond worden herleid. De verschillen kunnen worden verklaard omdat de doeken op verschillende manieren met het lichaam in aanraking zijn gekomen. Ook de elasticiteit van de stof speelt een rol.

Absurd toeval?

De overeenkomsten zijn van dien aard “dat het nu erg lastig wordt om te denken dat zij van verschillende mensen zijn”, aldus Jorge Manuel Rodriguez, voorzitter van CES. “Wij zijn op een punt gekomen dat het absurd lijkt te beweren dat alle wonden, kwetsuren en zwellingen toevallig op beide doeken samenvallen. De logica verlangt dat wij concluderen dat er sprake is van dezelfde persoon.” (KN/Aleteia)