fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Linkse ‘School van Bologna’ onder vuur

KN Redactie 4 mei 2016
image

De ‘school van Bologna’ ligt onder vuur van een van haar eigen stichters, Paolo Prodi (85), oudste broer van Romano Prodi, de voormalige voorzitter van de Europese Commissie.

In een nieuw boek dat vorige maand in Italië is gepresenteerd suggereert Prodi dat ‘zijn’ school zich te veel beperkt tot het steunen van de hervormingen van paus Franciscus, in plaats van als linkse denktank zelf de agenda van de Kerk te bepalen. Dat meldt de website Katholisches.info in een analyse.

Interpretatiebevoegdheid

De ‘school van Bologna’ is, hoewel niet onomstreden, kerkhistorisch een begrip. Deze school van linkse kerkhistorici slaagden er in hun visie op het Tweede Vaticaans Concilie uit te dragen als een kerkelijke ‘revolutie’ via een hermeneutiek van de breuk. Met een grote geschiedenis van het Concilie in vijf banden wist men lang “de interpretatiebevoegheid” van het Concilie te verwerven, totdat paus Benedictus XVI een “hermeneutiek van de continuïteit” voorschreef en verankerde met zijn motu proprio Summorum pontificum (2007).

Gezinssynodes

Het was echter het stichtingsdoel van de school, aldus Katholisches.info, “de op het Tweede Vaticaanse Concilie en in de tijd daarna deels gerealiseerde progressieve ‘ommekeer’ van de katholieke Kerk onomkeerbaar te maken”. Daartoe werd zij door de jaren heen rijkelijk gesubsidieerd door de Duitse bisschoppenconferentie, dezelfde conferentie die recent op de gezinssynodes het blok was dat ijverde voor de toelating van hertrouwd gescheidenen tot de sacramenten. Een streven dat inmiddels door de pauselijke exhortatie Amoris Laetitia lijkt te zijn bekroond, maar in delen van de Kerk ook op grote principiële bezwaren stuit.

Linkse restauratie

De aanval van links op links wegens ‘niet links genoeg’ binnen de Kerk moet, aldus Katholisches.info, gezien worden in samenhang met de linkse restauratie die in Bologna gaande is. Paus Franciscus, die in tegenstelling tot paus Benedictus XVI juist de visie op het Concilie als revolutionaire traditiebreuk vanzelfsprekend zou vinden, heeft daar een einde gesteld aan het behoudende regime van de aartsbisschoppen Biffi en Caffara door de aanstelling van Matteo Maria Zuppi. Deze prelaat maakt deel uit van de gemeenschap Sant’Egidio. (KN/Katholisches.info)