De Heiligdomsvaart in Susteren bestaat 575 jaar. Vanaf morgen staat Susteren in het teken van de verering van relieken van verschillende heiligen. Het motto van deze editie luidt: ‘Kom en ziet’.
Iedere zeven jaar vindt de Heiligdomsvaart in het Limburgse stadje plaats. De editie die eigenlijk voor 2021 gepland stond, kon vanwege de coronapandemie niet doorgaan. Daardoor valt hij nu samen met het 575-jarig bestaan van de Heiligdomsvaart.
Van 26 augustus tot en met 11 september staat Susteren in het teken van verschillende heiligen. Morgen wordt de Heiligdomsvaart geopend met een Mis in de Sint-Amelbergabasiliek en de onthulling van een kunstwerk. Op zaterdag gaat het openluchtspel ‘Weerlicht der eeuwen’ in première. In dit schouwspel beelden 150 acteurs middeleeuwse legendes uit het gebied rond de Maas uit. Het openluchtspel wordt tien keer opgevoerd.
Op zondag 4 september vindt een hoogtepunt van de Heiligdomsvaart plaats: dan trekt er een historische stoet met meer dan duizend figuranten door Susteren. Zij beelden de geschiedenis van Susteren uit. In het tweede deel van de stoet worden de relieken van onder anderen Gregorius, Albericus, Amelberga, Benedicte en Cecilia aan het publiek getoond. Dagelijks zal er gelegenheid zijn om deze relieken te vereren in de basiliek.
Tijdens de Heiligdomsvaart zijn er dagelijks vieringen in de basiliek. Verspreid over verschillende dagen komen bijna alle Nederlandse bisschoppen en kardinaal Eijk en de bisschoppen van Hasselt, Luik, Aken en de hulpbisschop van Münster naar Susteren. De openluchtmis van zondag 28 augustus wordt door de KRO-NCRV op televisie uitgezonden.
Heiligdomsvaarten bestaan al eeuwen in de regio rondom de Maas en komen zowel in Nederland, België als Duitsland voor. De Heiligdomsvaart van Susteren – of Suëstra, zoals de Limburgse plaats in de middeleeuwen heette – wordt voor het eerst vermeld in 1447 door paus Nicolaas V, die schrijft dat daar een reliekentoning bestaat. Verder is er in het bisdom Roermond ook een Heiligdomsvaart in Maastricht.
Aan de Belgische kant van de Maas zijn er onder andere Heiligdomsvaarten in Hasselt, Tongeren, Sint-Truiden en Huy. Een bijzondere variant hierop is de Harlindis- en Relindisommegang in Maaseik, die maar eens in de vijfentwintig jaar plaatsvindt. Deze ommegang vindt toevallig ook dit jaar plaats, van 18 tot en met 25 september.
Meer informatie en het volledige programma zijn te vinden op de website van de Heiligdomsvaart.