fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

800 jaar Sint-Jan en andere Bossche jubilea: ‘Katholieken houden van een feestje’

Francesco Paloni 3 mei 2023
image
Zicht op de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Foto: Liam Read - unsplash.com

In het verlengde van het 800-jarig jubileum dat vorig jaar van start ging, worden er ook in de komende maanden bijzondere activiteiten georganiseerd rond de Bossche Sint-Janskathedraal. Daarmee wil het kerkbestuur “iets teruggeven aan de maatschappij”.

Voor plebaan Vincent Blom was het 800-jarig bestaan van de kathedraal een startsein voor een periode waarin in en rond de Sint-Jan verschillende activiteiten zullen plaatsvinden. Dat vertelde hij dinsdag tijdens een gesprek met de pers.

Vasthouden aan spirit

Op 17 april 2022 ging een speciaal jubileumprogramma van start met tal van activiteiten, zoals exposities, concerten en feestelijke Eucharistievieringen. Wat Blom betreft, blijft het de komende maanden daar niet bij. Hij wil “vasthouden aan de spirit” die de afgelopen tijd tot uitdrukking is gekomen in de verschillende evenementen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De flow die we hebben opgebouwd gaat verder mee, in de vorm van een religieus-cultureel programma. Katholieken houden van een feestje.”

Kerststal

Zo zal de kerststal in de kathedraal dit jaar in het teken staan van de heilige Franciscus van Assisi, die  800 jaar geleden het eerste exemplaar bouwde in de Italiaanse plaats Greccio.

Ook jubileum van de Bossche koorzang krijgt in de komende tijd aandacht. Die wordt al in het testament van de rijke Bosschenaar Willem van Gent uit 1274 genoemd. In 2024 is het dus 750 jaar geleden dat er voor het eerst koorzang klonk.

Politieharmonie

Naast de viering van de jubilea van emeritus-bisschop Hurkmans (25 jaar bisschopswijding op 26 augustus) en die van plebaan Blom zelf (25 jaar priester op 25 juni), zullen er ook culturele activiteiten plaatsvinden.

Komende zondag zal de Brabantse Politieharmonie tijdens een Eucharistieviering haar 75-jarig bestaan vieren. Het gezelschap zal vervolgens vanaf 15 mei een pelgrimage naar Rome maken, met als hoogtepunt een optreden voor paus Franciscus op het Sint-Pietersplein.

Studentenprojecten

Op 21 mei zal de Avontuurlijke Klim van start gaan. Bezoekers kunnen dan via een steiger de verborgen kunstwerken op het dak van de kathedraal bezichtigen.

Daarnaast is een drietal projecten van start gegaan van studenten van het Willem I college. Een daarvan is een presentatie van veertig kerkelijke kledingstukken zoals kazuifels en mijters, die door de studenten zijn uitgezocht.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Volgens Jan Pommer, vicevoorzitter van het kerkbestuur, wil de Sint-Janskathedraal “hartelijk, gastvrij en open” zijn voor gelovigen en niet-gelovigen. De activiteiten bieden de kans om als kathedraal en nationaal monument ook “iets terug te geven aan de maatschappij”, zegt hij.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.