fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Afgebrande Corneliuskerk Limmen weer in gebruik genomen

Sanne Gerrits 21 september 2020
image
Parochianen vieren de heropening na de feestelijke eerste Mis in de gerenoveerde Corneliuskerk te Limmen. Foto: arsacal.nl - mgr. Jan Hendriks

De afgebrande Corneliuskerk in Limmen is na een lange periode van herstelwerkzaamheden weer in gebruik genomen.

Na de verwoestende brand in mei 2018 en het herstel zegende mgr. Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam zondag  20 september het altaar in afwachting van de kerkwijding.

Weer als nieuw

Tijdens de brand op 3 mei 2018 viel het gehele houten dak ten prooi aan de vlammen. Verschillende meubelstukken raakten zwaar beschadigd, de vloer lag bezaaid met leistenen en er was veel roet- en waterschade. Enkel de toren bleef gespaard.

De herstelwerkzaamheden zijn grotendeels afgerond, al staan er nog geen banken en is er nog geen verlichting. De bisschop constateerde op zijn weblog arsacal.nl dat er “veel werk is verricht” en de kerk er weer “als nieuw” uitziet.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Gezamenlijke inzet

Vele handen hebben de wederopbouw van de kerk mogelijk gemaakt. Mgr. Hendriks noemde Tebbe Tebbens, die 600 uur lang werkte aan een nieuw schilderij van paus Cornelius, de patroonheilige van de kerk. Ook pastoraal medewerker Johan Olling kreeg waardering voor zijn inzet, net als de architect, de arbeiders en alle vrijwilligers.

Nieuwe pastoor

Bij de viering waren naast de bisschop ook de nieuwe pastoor, de onlangs gewijde Paul Bindels, en de oud-pastoors Helsloot en Veldt aanwezig.

Levende stenen

Mgr. Hendriks benadrukte in zijn preek dat het kerkgebouw “niet meer is dan een hoop stenen, als dit gebouw niet gaat leven door een actieve en gelovige gemeenschap die erin samen komt”.

https://www.kn.nl/abonnementen/