fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Albert Buter is nieuwe kanunnik voor bisdom Groningen-Leeuwarden

Luuk van den Einden 9 januari 2023
image
Albert Buter, pastoor van de Norbertusparochie en waarnemend pastoor van de Liudgerparochie in Groningen, is per 1 januari toegetreden tot het kathedraal kapittel van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Beeld: NPO

Albert Buter is lid geworden van het kathedraal kapittel van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Hij krijgt daarmee een adviserende functie in het bestuur van het bisdom.

Buter is sinds 1 januari de opvolger van Paul Verheijen, pastoor van de Pax Christiparochie in Dokkum. Verheijen treedt terug vanwege gezondheidsredenen en omdat zijn termijn van tien jaar verstreken is.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Buter, die pastoor van de Norbertusparochie (Veendam en omgeving) en waarnemend pastoor van de Liudgerparochie (Delfzijl en omstreken) is, krijgt met zijn aanstelling de titel van kanunnik.

Kanunniken

Het kathedraal kapittel is het belangrijkste adviesorgaan van de bisschop. Het orgaan bestaat uit een aantal priesters (in Groningen-Leeuwarden zijn het er zeven) die kanunniken genoemd worden.

De leden staan de bisschop bij in het bestuur van het bisdom. Ook spelen ze een rol bij de benoeming van een nieuwe bisschop.