<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Almeerse katholieken nemen nieuwe kerk in gebruik

Emma Koevoets 10 maart 2021
image
Processie aan het slot van de eerste Mis in de nieuwe Almeerse Bonifatiuskerk. Foto: Bisdom Haarlem-Amsterdam

In Almere is zondag de nieuwe kerk van de Boni­fa­tius­paro­chie ingezegend en in gebruik genomen. Het was een historische viering na jaren van voorbereidingen en bouw in een tijd van kerksluitingen. 

Zodra er weer wat meer mensen aanwezig mogen zijn tijdens de Mis, wordt de kerk gewijd, meldt het bisdom Haarlem-Amsterdam op zijn site.

Het realiseren van de kerk heeft lang geduurd, omdat er een beperkt aantal kavels beschikbaar was en later het bestemmingsplan gewijzigd moest worden. Het project heeft drieënhalf miljoen euro gekost.

Bloeiende geloofsgemeenschap

Het wachten was echter de moeite waard, omdat er in is de Almeerse geloofsgemeenschap een duidelijk verlangen was naar een katholieke kerk met een sacramentele inrichting, zoals pastoor Sandor Koppers eerder aan Katholiek Nieuwsblad vertelde.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Bij de stichting van de gemeente Almere wilde de overheid wel kerken subsidiëren, maar alleen als de gebouwen oecumenisch waren. De Almeerse katholieken deelden hun kerk sindsdien met protestantse gemeentes, maar Koppers merkte dat dit niet voldeed aan de behoeften en dat mensen wegbleven.

Het geloof is de verbindende factor tussen mensen uit verschillende culturele achtergronden in Almere. Naast Nederlanders staan er ook katholieken uit Oost-Europa, Amerika, Afrika en Azië ingeschreven bij de parochie.

Afwerking

Helemaal af is de kerk nog niet: zo moet er bijvoorbeeld nog een kunst­werk van Thédore Strawinsky in de kerk komen te hangen. Het gaat om een 72 meter lang werk dat 24 scenes uit het leven van Christus verbeeldt.

De typische sobere indruk van de Bossche School is er al wel: de kerk is een lichte, sfeervolle ruimte. Verder is het orgel nog niet compleet, evenals de ontmoetingsruimte waar nog een koffiebar ontbreekt. Ook de parkeerplaats moet nog aangelegd worden.

Wijwater en altaarzegening

Tijdens de eerste Mis zijn de muren van de kerk met wijwater besprenkeld en het altaar gezegend. Hoofdcelebrant in de viering was bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam.

Er werd gezongen door twee cantors en de kerk was zo vol als de coronamaatregelen toelaten. Voor de overige parochianen was de Mis via een livestream te volgen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.