<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Amersfoort wil klimaatpelgrims inspireren

Luuk van den Einden 29 september 2021
image
De Klimaatpelgrims, die met hun bedevaart aandacht vragen voor het klimaat, zullen naar verwachting morgen Nederland bereiken. Foto: Groene Kerken

De Klimaatpelgrims naderen Nederland op hun weg naar de VN-Klimaattop. Ze vinden onder meer onderdak in Amersfoort, waar verschillende kerken de handen ineenslaan om de pelgrims te verzorgen en bewustwording omtrent hun groene boodschap te scheppen.

Morgen zullen de deelnemers van de Klimaatpelgrimage voor het eerst voet op Nederlandse bodem zetten. In twaalf dagen doorkruisen ze het land van oost naar west, waarbij ze in verschillende dorpen en steden overnachten. In die plaatsen verzorgen katholieke en protestantse kerken samen het onderdak voor de pelgrims.

Krachten bundelen

In Amersfoort, waar de pelgrims twee nachten verblijven in plaats van één, is de organisatie in handen van het netwerk 033GroeneKerken. Dit netwerk wordt gevormd door de vijf Amersfoortse kerken die zich hebben aangesloten bij het kerkelijke verduurzamingsinitiatief Groene Kerken. “Deze samenwerking verloopt goed; het is dan ook niet voor het eerst dat onze kerken de krachten bundelen”, zegt medeorganisator Gerard van Eck van de oecumenische geloofsgemeenschap Het Brandpunt. “Ik ervaar dit dan ook als een inspirerend geheel.”

De klimaatpelgrims overnachten van 5 tot 7 oktober in Het Brandpunt. Rond hun komst hebben de kerken van de stad verschillende activiteiten georganiseerd, die zich niet alleen beperken tot de dagen dat de pelgrims in Amersfoort zijn. “Via nieuwsbrieven en tijdens kerkdiensten houden we mensen op de hoogte van de voortgang van de pelgrimstocht”, vertelt Van Eck.

Wederzijds inspireren

Voor de dagen waarop de lopers daadwerkelijk in Amersfoort verblijven, staan ook enkele activiteiten gepland. “Op woensdag kunnen Amersfoorters in kleine groepen in gesprek gaan met de pelgrims en hun vragen stellen, zoals waarom ze op pelgrimstocht zijn gegaan en over de ervaringen op hun tocht”, legt Van Eck uit.

’s Middags verruilen de pelgrims de wandelschoenen voor de fiets en gaan ze naar de Onze-Lieve-Vrouwetoren, het kadastrale middelpunt van Nederland. “Vanaf de toren kunnen ze zien wat ze al hebben gelopen en wat er nog voor ze in het vooruitzicht ligt.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook staan op het programma bezoeken aan de Frans en Hilde Hof, een thematische tuin van de St. Franciscus Xaveriuskerk en aan protestantse gemeente De Inham. Op beide plekken worden de pelgrims bijgepraat over hoe die kerken vorm geven aan groen kerk-zijn. “Daar kunnen de pelgrims inspiratie opdoen voor het vervolg van hun reis”, aldus Van Eck. De woensdag wordt afgesloten met een viering in Taizéstijl, die ook online te volgen is.

Groene kerk is vanzelfsprekend

De organiserende kerken hoefden niet lang na te denken over hun medewerking aan de Klimaatpelgrimage, legt Van Eck uit. “Voor ons is het vanzelfsprekend dat een kerk groen is, dat is in lijn met de tradities van het christendom. Vroeger was er soms weinig zorg voor de schepping, maar er zijn ook juist veel bronnen die ons oproepen tot zorg, bijvoorbeeld Laudato Si’. Het helpt op lokaal niveau dat we elkaar kunnen vinden in gemeenschappelijke bronnen. Zo kunnen we nadenken over hoe we de aarde als ons gemeenschappelijk huis voor de toekomstige generaties behouden.”

De Klimaatpelgrimage is een oecumenisch, internationaal initiatief. Nederlandse, Duitse, Poolse en Zweedse lopers vragen met hun tocht aandacht voor de klimaatproblematiek.

De pelgrims zullen van 30 september tot 11 oktober door Nederland trekken. Daarbij zullen ze zich onder meer aansluiten bij de landelijke Klimaatmars die op 10 oktober in Amsterdam plaatsvindt. De reizigers zijn in augustus vanaf de Pools-Duitse grens vertrokken; de bedoeling is dat ze eind oktober Glasgow bereiken, waar de VN-Klimaattop in november gehouden wordt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.