fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Amsterdamse priester zegt genderlezing af na publicatie in Parool

KN Redactie 19 december 2019
image
Pater Wijers is lid van de sacramentijnen, die onder andere de Amsterdamse Begijnhofkerk bedienen. Foto: Flickr.com - CCBY Bert Kaufman

De Amsterdamse pater sacramentijn Gerard Wijers heeft een lezing over de genderideologie afgezegd na berichtgeving in dagblad Het Parool.

Wijers zou zaterdag bij de Amsterdamse Agneskerk voor de Nicolaasacademie een lezing houden over ‘Genderideologie en de schepping’.

Aanstoot

Hij spreekt al jaren over huwelijk, gezin en ook genderideologie. Het Parool citeerde uit eerdere lezingen die terug te lezen en luisteren zijn op internet. De krant nam aanstoot aan verschillende uitspraken van de priester.

Schade aanrichten

Na het bericht besloot de pater zijn lezing niet te geven. In Het Parool gaf hij als reden dat hij wil voorkomen dat zijn lezing “mede door mogelijke perspublicaties, uit zijn verband wordt gehaald en een zelfstandig leven gaat leiden”.

“Wanneer nu de lezing over de genderideologie een zelfstandig leven zou gaan leiden en niet iedere toehoorder even welwillend is, zou die meer schade kunnen aanrichten dan dienstbaar zijn aan een ruim en goed begrip van de veel besproken kwesties rond geslacht en gender”, aldus pater Wijers.

In de aankondiging van de lezing verwijst de Nicolaasacademie naar de genderideologie met termen als “wereldwijd aangevallen” en “serieuze bedreiging”.

Lezingen online te vinden

Pater Gerard Wijers is sinds 2011 verbonden aan de afdeling Huwelijk en Gezin van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Zijn lezingen over dit onderwerp bij onder andere Radio Maria en Pro Familia zijn online te vinden.

Nicolaasacademie

De Nicolaasacademie is een van de weinige overgebleven regionale afdelingen van het Contact Rooms Katholieken. Dat werd opgericht na het bezoek dat paus Johannes Paulus II in 1985 aan Nederland bracht, als een orthodox tegenwicht voor de progressieve Acht Mei Beweging.

De huidige voorzitter van de Amsterdamse academie is hispanist en publicist Robert Lemm.