Twee architecten klagen de kerkfabriek van Schulen (Belgisch Limburg) aan omdat ze het oneerlijk vinden dat de Sint-Jan-Baptistkerk wordt overgedragen aan een koptisch-orthodoxe gemeenschap. De kerkfabriek “heeft begrip voor hun ontgoocheling”, maar blijft bij haar standpunt.
De Sint-Jan-Baptistkerk in Schulen, een klein dorp in Belgisch Limburg, wordt aan de eredienst onttrokken. De kerkfabriek (een instantie die zorg draagt voor een kerkgebouw) had een prijsvraag uitgeschreven om de nieuwe bestemming voor het gebouw te bepalen, waarbij de jury uit leden van de kerkfabriek bestond.
Vier projecten werden ingediend: een padelterrein, sociale woningen, een multifunctionele invulling én overname door de koptisch-orthodoxe gemeenschap van Leuven. De koptisch-orthodoxe Kerk is een christelijke stroming waarvan de meeste aanhangers in Egypte wonen.
De jury besloot vorige week dat het laatstgenoemde project de beste nieuwe invulling voor de kerk zou zijn, onder meer vanwege de religieuze link en omdat de kerk daarmee ook echt een kerk zou blijven. De kerk wordt voor 220.000 euro aan de koptische gemeenschap verkocht.
Tegen de VRT verklaarde Hanna Abdou van de Koptisch-Orthodoxe Kerk België vorige week dat de kerk in Schulen goed uit zou komen voor de ongeveer tweehonderd koptische gelovigen die in Limburg wonen.
“Zij moesten altijd helemaal naar Leuven of naar Eindhoven rijden voor vieringen en daar wilden we toch iets aan doen”, aldus Abdou. “Nu we de kerk in Schulen hebben kunnen kopen, kunnen zij veel dichter bij huis hun geloof vieren.”
Maar een van de andere indieners is het volstrekt niet eens met de uitkomst. Het architectenduo dat op de tweede plaats is geëindigd, heeft zelfs een advocaat in de arm genomen om met een juridische procedure de verkoop tegen te houden, meldt de VRT.
De architecten vinden dat de jury vooringenomen te werk is gegaan en haar eigen reglementen niet opgevolgd zou hebben. In de regels staat dat het gebouw na de verkoop niet meer voor religieuze vieringen gebruikt mag worden. Volgens het bisdom, dat uiteindelijk goedkeuring moet geven aan de verkoop, geldt die regel alleen als de koper geen band met een kerk heeft.
De kerkfabriek van Schulen heeft zelf ook een advocaat ingeschakeld. Penningmeester en jurylid Piet Rymen “heeft begrip voor de ontgoocheling” van de architecten, maar vindt dat de spelregels keurig zijn opgevolgd. “In het verkoopreglement staat duidelijk dat als de kerk verkocht wordt aan een religieuze gemeenschap er erediensten mogen blijven plaatsvinden.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.