De zusters van abdij Koningsoord in Arnhem zijn een ambachtelijke kaarsenmakerij begonnen. Daarmee verwachten ze meer inkomsten te genereren, maar dat is niet het belangrijkste doel van deze nieuwe stap: “Het gebed kan ondertussen doorgaan: dat is belangrijk voor ons.”
Kaarsen en kloosters vormen al eeuwenlang een goede combinatie: al sinds de vroege middeleeuwen is het maken van kaarsen een van de ambachten waar kloosterlingen zich mee bezighouden. De trappistinnen van abdij Koningsoord in Arnhem hebben dat eeuwenoude gebruik onlangs nieuw leven ingeblazen door een eigen kaarsenmakerij te openen.
Het idee om kaarsen te gaan maken bood zich toevallig aan, vertelt zuster Benedict Thissen. “We waren er niet naar op zoek”, geeft ze aan.
Jan Klarenbeek, een van de laatste ambachtelijke kaarsenmakers van Nederland, wilde het bedrijf dat hij sinds 1986 uitbaatte van de hand doen. Hij klopte daarvoor aan bij klooster Nieuw Sion in Diepenveen, dat echter aangaf geen ruimte voor het project te hebben en voorstelde om de trappistinnen van Koningsoord te benaderen.
En hoewel de zusters toch al niet stilzaten – ze hebben ook een boekbinderij, iconenatelier, gastenverblijf en natuurbegraafplaats – besloten ze Klarenbeeks kaarsenmakerij over te nemen. Ambachtelijke handenarbeid past namelijk goed bij het monastieke leven van de trappistinnen, geeft zuster Benedict aan.
“Als je het eenmaal in de vingers hebt, hoef je er niet zo met je hoofd bij te zijn”, legt ze uit. “Het gaat niet vlug, je moet er geduld voor hebben. Daardoor kan ondertussen het gebed doorgaan. Dat is voor ons belangrijk.”
De zusters moeten het ambacht wel eerst aanleren. Zuster Benedict is momenteel samen met medezuster Guerric Kochx in de leer bij Klarenbeek om het vak onder de knie te krijgen. De kaarsen die ze zusters maken variëren in doorsnee van twee tot tien centimeter; momenteel leert Klarenbeek zijn opvolgsters hoe ze kaarsen van zeven centimeter dik moeten maken.
“De temperatuur is heel belangrijk”, weet zuster Benedict. “Je moet aan de kaars voelen wanneer je verder kan dompelen: als je dat te vlug doet, smelt de kaars weer in de was, maar als je het te laat doet, is het lastig om de nieuwe laag aan de kaars te hechten. Je moet er feeling voor krijgen.”
Als zusters Benedict en Guerric volleerd zijn, is het de bedoeling dat ze hun kennis ook weer door gaan geven aan de andere trappistinnen. “Voor hen komen er nog taken bij, zoals kaarsen versieren voor Pasen of een huwelijk.”
Met de kaarsenmakerij boren de trappistinnen een nieuwe inkomstenbron aan, maar het financiële aspect is slechts een bijzaak, benadrukt zuster Benedict. “Het gaat niet zozeer om de inkomsten. Leven van het werk van je handen is niet mogelijk in de hedendaagse maatschappij. Het is natuurlijk fijn dat het ook wat opbrengt – de kaarsenmaker heeft er met zijn gezin goed van kunnen leven – maar dat is niet de belangrijkste reden waarom wij het bedrijf overnemen.”
De eerste kaarsen zijn al in de abdijwinkel van Koningsoord verkrijgbaar. De zusters verwachten binnenkort te weten hoeveel kaarsen ze kunnen produceren, zowel voor de klanten die ze van Klarenbeek hebben overgenomen als voor particuliere kopers. “Als we verder zijn en weten hoeveel productie we kunnen draaien, kunnen we ook bestellingen aannemen.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.