fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Babyhuis Leiden opent de deuren

Selinde van Dijk-Kroesbergen 9 september 2020
image
Oprichtster Barbara Muller ondertekent de papieren voor de opening van het Babyhuis in Leiden. Foto: Stichting Babyhuis

Aanstaande donderdag opent Stichting Babyhuis officieel een huis in Leiden. Het is haar derde huis voor de opvang en begeleiding van kwetsbare zwangere en net bevallen vrouwen.

Op dinsdag 15 september zal de eerste vrouw over de drempel van het recent verbouwde pand stappen. Het gebouw naast de Heilige Lodewijkkerk is beschikbaar gesteld door de overkoepelende HH. Petrus- en Paulusparochie.

Verbouwing

In het babyhuis zijn negen zogeheten moeder-baby-units gemaakt. Een jaar geleden is begonnen aan de verbouwing van het monumentale pand. De parochie zorgde voor de financiering ervan.

Parochiebestuurder Stefan Tax zei eerder in KN: “We hebben gebeden alsof alles van God afhangt en gewerkt alsof alles van ons afhangt.”

Al 170 moeders opgevangen

Sinds de oprichting in 2013 heeft de stichting in haar vestigingen in Dordrecht en Schiedam in totaal 170 moeders en hun baby’s opgevangen. Naar eigen zeggen met een slagingspercentage van 86%, wat wil zeggen dat de moeders veelal na zes maanden zelfstandig kunnen leven en wonen.

“Wij leren de vrouwen weer vertrouwen te hebben in andere volwassenen, in zichzelf en in de wereld”
- Oprichtster Barbara Muller

Oprichtster Barbara Muller zegt: “De vrouwen die hier komen, helpen wij van een leven in puin, naar een opgebouwd leven.”

Volgens Muller is hun afkomst zeer divers. “Iedere vrouw, ongeacht religie of etniciteit, is welkom. Ook qua leeftijd kan het variëren. De jongste vrouw die wij geholpen hebben was veertien jaar, de oudste vijftig.”

‘Vertrouwen in anderen en zichzelf’

Volgens Muller hebben de vrouwen vaak een moeilijke jeugd gehad en ontbrak het hun aan liefde. “Hierdoor hebben de vrouwen vaak hechtingsproblemen. Dat proberen we te doorbreken. Wij leren de vrouwen weer vertrouwen te hebben in andere volwassenen, in zichzelf en in de wereld.”

‘Goedkoper dan uithuisplaatsing’

Om te voorkomen dat de moeders een terugval krijgen, worden ze gemonitord en krijgen ze nazorg. “We doen dit allemaal tegen aanmerkelijk lagere kosten dan een uithuisplaatsing met zich brengt.”

Muller verwacht dat tegen het einde van dit jaar alle units van het nieuwe babyhuis in Leiden bewoond zullen zijn.