<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Benedictijnen Egmond nemen protestants kerkje over

Sanne Gerrits 18 september 2020
image
Interieur van het kerkje naast de Egmondse Adelbertadbdij. Foto: wikipedia.org - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

De benedictijnen van Egmond hebben een naburig protestants kerkje overgenomen. Het werd eeuwen geleden gebouwd op de fundamenten van de oude abdij. Vandaag vond de officiële overdracht plaats.

“Dit is historisch heel mooi”, zegt broeder Gerard Mathijsen, voormalig abt van de Sint-Adelbertabdij.

Het kerkje is gebouwd op de fundamenten en met stenen van de oude, tijdens de Reformatie verwoeste abdij. “Voor ons is het een dierbare plek, vlakbij de abdij”, vertelt Mathijssen. “Dit was een aanbod dat je maar eens in de 300 jaar krijgt.”

Interesse in het gebouw

Vijf jaar geleden zocht de dominee van de PKN-gemeente contact met de abdij. Het kerkbezoek nam af, ze koesterden het kerkje en vroegen zich af of de abdij geen interesse had in het gebouw.

“Dat hadden we natuurlijk wel”, vertelt de toenmalig abt. “Toen de abdij opnieuw gesticht werd na de Reformatie, dacht men ook aan die plek, maar de bisschoppen wilden geen ruzie met de protestanten toentertijd.”

Mooi staaltje oecumene

Er volgden jaren van gesprekken tussen beide partijen, de financiële kant moest ook geregeld worden en dat is “niet onze sterkste kant”, aldus Mathijssen. Uiteindelijk is dit allemaal goed en vriendschappelijk verlopen; de broeders gaan vandaag naar de notaris. De dominee neemt de champagne mee. Een mooi staaltje oecumene, vindt Mathijssen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Geen kapel, ‘misschien een kluis’

Het kerkje gaat niet gebruikt worden als kapel, in overleg mag de PKN-gemeente er nog enkele malen per jaar gebruik van maken. De monniken hebben plannen om het te gebruiken als presentatieruimte, voor concerten of voor meditatiemomenten.

“Een jonge broeder heeft er al eens een tijd gezeten om zijn huiswerk rustig te kunnen maken. Misschien kunnen de broeders het als kluis gebruiken, wanneer zij alleen willen zijn,” bedenkt Mathijssen.

Begraafplaats

Ook zou de omringende begraafplaats gebruikt kunnen worden om inkomsten te genereren voor de abdij. Bij de trappistinnen in Oosterbeek en de benedictijnen van Doetinchem gebeurt dit ook al, aldus de voormalig abt.

De sleutels gekregen

De afscheidsviering twee weken geleden was best emotioneel, vertelt de broeder. “De dominee was heel aardig voor de abdij. Zij overhandigde mij symbolisch de sleutels en zei: ‘We hadden geen betere opvolgers kunnen krijgen.’”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.