fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Benedictijnen schenken relieken aan orthodoxen: ‘Laat deze vredesbrengers hun werk maar doen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 16 maart 2022
image
Archimandriet Meletios ontving vrijdag maar liefst elf relieken van de benedictijnse broeder Adelbert. Foto: Facebook

In de overtuiging dat de voorspraak van heiligen tot goede dingen leidt, gaven de benedictijnen van de Sint-Adelbertabdij in Egmond vrijdag 11 maart elf relikwieën aan de voormalige Russisch-orthodoxe Sint-Nikolaasparochie in Amsterdam.

“We vinden het belangrijk om te laten zien dat we het Russische volk niet mogen afrekenen op wat zijn president doet”, vertelt broeder Adelbert, die het initiatief hiertoe nam.

Lenen

Het idee ontstond al voor de Russische invasie van Oekraïne, toen de broeders op 5 december een reliek van de heilige Nicolaas aan de Amsterdamse Nicolaasbasiliek schonken.

Hierbij was ook de rector van de Russisch-orthodoxe parochie, archimandriet Meletios, aanwezig. Hij liet toen weten de reliek graag te willen lenen om Sint-Nicolaas te kunnen vereren. “Bij de orthodoxen is verering van heiligen en relieken erg belangrijk”, licht broeder Adelbert toe.

Duizend jaar in bezit

De broeder vroeg toestemming aan zijn abt om relieken van drie heiligen aan de orthodoxen te mogen schenken: Nicolaas, die ook onder orthodoxen een zeer populaire heilige is, Andreas en Adelbert.

“We hebben hier zo ontzettend veel relieken die maar staan te staan”, vertelt de broeder. In het jaar 975 kreeg het toenmalige Egmondse klooster een grote hoeveelheid relieken en sinds die tijd “is aantal alleen maar gegroeid”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Adelbertreliek hebben de broeders al meer dan duizend jaar in bezit; die van de heilige Nicolaas al sinds 1173.

De relieken liggen voornamelijk in de kast. Bovendien, zegt broeder Adelbert met een knipoog, gaat het om “grote substantiële botten, waarvan niemand merkt dat er vier centimeter vanaf gehaald is”.

Oorlog stoppen

De situatie in Rusland en in de orthodoxe Kerk is echter sinds 5 december behoorlijk veranderd. Eenmaal in zijn werkkamer met het speciale gereedschap in de aanslag, dacht de broeder dat “de heiligen kunnen helpen deze krankzinnige oorlog te stoppen”.

Hij bad, zoals altijd wanneer hij relieken deelt, tot de heiligen om voorspraak voor de nieuwe eigenaar. “Ik dacht: ‘Laat deze vredebrengers hun werk maar doen.’”

‘Nog iemand?’

Al snel had broeder Adelbert tien relieken van heiligen die bekend staan om het brengen van vrede op zijn werktafel. “Als er nog iemand anders is die mee wil”, zei hij toen, “moet je het nu zeggen.” Prompt rolde de reageerbuis met botten van de heilige Anastasia van de tafel. Het werden er dus elf.

De schenking van de relieken ziet de broeder nu vooral als “steunbetuiging en geestelijke hulp in een moeilijke periode”. Hij hoopt dat mensen een voorbeeld aan de heiligen nemen en tot gebed komen. “We moeten stoppen met oordelen en meer bidden.”

Met stomheid geslagen

De relieken werden vrijdag in aanwezigheid van de abt en oud-abt in Egmond aan archimandriet Meletios overhandigd.

“Bij het zien ervan waren de orthodoxen werkelijk met stomheid geslagen”, zegt broeder Adelbert, die genoot van de reactie van de orthodoxen. “Ik houd niet zo van kruimels, dus kregen ze grote relieken.”

https://www.kn.nl/donaties/

De orthodoxe parochie laat desgevraagd weten voorlopig geen journalisten te woord te staan. De parochie en de geestelijken die er actief waren, werden onlangs bedreigd. Daarop besloten de geestelijken de band met het patriarchaat van Moskou te verbreken, en toenadering te zoeken tot het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel. De parochie als geheel beslist binnenkort of ze die stap zal volgen.

Wel is op de parochiewebsite te lezen dat de overdracht van de relieken “als een teken van hoop in deze moeilijke tijden” wordt beschouwd.