fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bijzondere katholieke school met subsidie het nieuwe schooljaar in

KN Redactie 10 juli 2020
image
Engelse les op basisschool Misha de Vries Foto: Foto Koch

De nieuwe katholieke basisschool Misha de Vries in Vught krijgt voor het nieuwe schooljaar bekostiging van het Rijk.

De in 2017 gestichte school ging aanvankelijk als particulier initiatief door het leven en draaide op giften. Bij de start stonden er elf kinderen ingeschreven.

Meer leerlingen

Inmiddels zijn dit er 45, en directeur Laurens Peeters hoopt er na de vakantie 65 te verwelkomen, zegt hij deze week in Katholiek Nieuwsblad.

Om aan de zogeheten stichtingsnorm te voldoen, zal Misha de Vries het aantal leerlingen in de komende jaren verder moeten uitbreiden: tot 105 in 2023 en 210 in 2027.

Katholieke identiteit

De school werd opgericht door een aantal katholieke gezinnen uit de omgeving van Den Bosch en heeft een duidelijk katholieke identiteit. Er wordt gewerkt vanuit het idee dat ieder kind, gelovig of niet, behoefte heeft aan schoonheid, waarheid, goedheid, rechtvaardigheid en liefde.

Open voor alle leerlingen

Dat wil niet zeggen dat alle leerlingen gelovig zijn of dat moeten worden, zegt Peeters. Hij verwacht dat bij het begin van het nieuwe schooljaar zestig procent van de leerlingen niet katholiek is. Wel wordt van alle ouders gevraagd dat zij de grondslag van de school onderschrijven.

Behoefte aan betekenis

Peeters: “Ieder mens heeft behoefte aan een diepere betekenis en onze hypothese is dat Jezus op die behoefte antwoord kan geven. Maar we hechten aan ieders vrijheid: ik kan niet in jouw plaats nagaan dat dat zo is; dat moet je zelf doen.”

Lees de uitgebreide reportage over basisschool Misha de Vries deze week in Katholiek Nieuwsblad.