fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bijzondere wandelroute ‘Ons Kloosterpad’ is geopend

Emma Koevoets 4 mei 2021
image
De zusters en Brabantse Commissaris van de Koning proosten op nieuwe kloosterpad. Foto: Facebook Ina Adema en Ons Kloosterpad

‘Ons Kloosterpad’ is afgelopen vrijdag officieel geopend, naar aanleiding van het Brabantse Kloosterjaar 2021.  Het gaat om een nieuwe wandelroute van ongeveer 330 km langs bestaande en voormalige kloosters in Midden- en Oost-Brabant. 

De opening vond plaats bij de zusters Clarissen in Megen omdat hun gemeenschap die dag 550 jaar bestond en omdat ze driehonderd jaar in Megen wonen.

Sinds 1 mei is Ons Kloosterpad voor iedereen te bewandelen. De dag daarvoor liepen de Brabantse Commissaris van de Koning Ina Adema, de Osse burgemeester Wobine Buijs en zuster Johanna van de Clarissen als eerste wandelaars al een deel van de route.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Wandelgids

Er is bij het wandelpad een Bindboek uitgegeven met achtergrondinformatie, foto’s en interviews over de Brabantse kloosters. Dit overhandigde zuster Angela Holleboom, abdis van de clarissen afgelopen vrijdag aan Adema.

Het boek is op de kloosterlocaties te koop en online via Berne Media. Het dient als wandelgids met speciale etappekaarten, maar een beschrijving van de route is ook terug te vinden bij Visit Brabant. De opbrengst van de gidsen komt aan de kloosters ten goede.

image
Zuster Holleboom, abdis van de clarissen, overhandigt het Bindboek aan de Brabantse Commissaris van de Koning Ina Adema. Foto: Facebook Ons Kloosterpad

Zuster hopen op nieuw publiek

Na de officiële opening zongen de zusters Clarissen een zegenbede voor alle toekomstige wandelaars. Ze zijn blij met het kloosterpad. “We hopen ook andere belangstellenden te bereiken dan degenen we hier vaker mogen ontmoeten”, zei zuster Johanna tegen Brabants Dagblad. De clarissen hebben vaak gasten, maar hopen dat er nu ook een ander soort publiek langskomt.

Projectleider Jasper van Deurzen uit Sint-Michielsgestel werkte vier jaar lang aan de invulling van Ons Kloosterpad. “Het idee was dat we het verhaal van het Brabantse kloosterleven, dat negenhonderd jaar teruggaat, op een mooie manier wilden vertellen”, zei hij tegen DTV-nieuws. Van Deurzen is van plan ook wandelingen rond kloosters in West-Brabant te ontwikkelen.

https://www.kn.nl/donaties/

Verzamelobjecten

Het wandelpad loopt over verharde en onverharde wegen en het officiële start- en eindpunt is Den Bosch. De route telt vijftien etappes variërend van 16,5 tot 28 kilometer en lopen van het ene naar het andere klooster in Megen, Velp, St. Agatha, Boxmeer, Berkel-Enschot, Biezenmortel, Vught, Heeswijk en Uden.

Voor elke etappe hebben kunstenaars speciale souvenirs ontworpen, die wandelaars als aandenken kunnen verzamelen, net zoals de objecten die te verkrijgen zijn via historische pelgrimstochten.

De souvenirs zijn geïnspireerd door bezoeken aan de kloosters en gesprekken met religieuzen. De opbrengsten uit de verkoop helpen de kloostergemeenschappen in stand te houden.