fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisdom Breda kampt met nepmails: ‘Ze zien er steeds echter uit’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 8 juni 2023
image
Verschillende mensen in het bisdom van Breda hebben recentelijk nepmails ontvangen. De criminelen deden zich voor als bisschop Jan Liesen en een vicaris en vroegen om een gunst. Het bisdom heeft inmiddels aangifte gedaan. Foto: Solen Feyissa - unsplash

Opnieuw hebben criminelen valse e-mails naar Bredase gelovigen gestuurd om hen geld afhandig te maken. Na verschillende meldingen heeft het bisdom besloten gelovigen te waarschuwen voor de oplichtingspraktijken. Ook is er aangifte gedaan bij de politie.

“Mag ik om een gunst vragen?”, zo beginnen volgens Marc de Koning, woordvoerder van het bisdom, vaak de nepmails die uit naam van een pastorale beroepskracht gestuurd lijken te zijn. Dit keer werd voorgedaan alsof de e-mails van bisschop Jan Liesen en een vicaris afkomstig waren.

Met deze zogenaamde phishingmails proberen criminelen mensen naar een valse website te lokken om ze vervolgens hun gegevens of geld afhandig te maken.

Steeds echter

Het is niet de eerste keer dat het bisdom hiermee te maken krijgt, vertelt De Koning. In 2019 circuleerden ook al phishingmails. “We vermoeden dat het om dezelfde criminelen gaat. Dat maken we op uit de specifieke werkwijze. Zo worden er woorden gebruikt die raken aan het kerkelijk taalgebruik.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook de mailadressen zien er reëel uit. “De mails gaan er steeds echter uit zien.” Veel meer wil De Koning er niet over kwijt, omdat dat het onderzoek nog loopt.

Alert

Zowel vier jaar geleden als bij de recente fraudepogingen zijn er geen meldingen van parochianen die hierdoor geld verloren. “Mensen zijn tegenwoordig al erg alert”, zegt De Koning. Toch is het ernstig genoeg om de gelovigen hier nog eens op te attenderen.

Allereerst benadrukt hij dat vrijwilligers in het pastoraat voorzichtig moeten zijn met het openbaar maken van hun mailadres op internet. Contactformulieren zijn volgens hem al een stuk veiliger.

Tips

Gelovigen die een nepmail ontvangen kunnen dat herkennen aan het mailadres, dat altijd afwijkt van het echte mailadres. Maar belangrijker nog, zo benadrukt De Koning, is dat parochianen moeten beseffen dat een pastorale arbeidskracht nooit om geld zal vragen in een mail.

https://www.kn.nl/donaties/

Tot slot is het altijd goed om de betrokkenen, de systeembeheerder of de provider en de parochie op de hoogte te stellen.

In februari 2021 berichtte het secretariaat van de kerkprovincie ook over phishingmails. Klik hier voor de tips die het secretariaat destijds gaf.