Het Heilig Jaar gaat niet alleen om bedevaarten, maar net zo goed om caritas: iets betekenen voor kwetsbare mensen. Het bisdom Breda wil met een ‘Week van Hoop’ parochies aansporen om caritas meer centraal te stellen – en hoopt op een blijvend effect.
Een week lang als geloofsgemeenschap je samen inzetten voor je naaste: dat is de kern van de Week van hoop, een nieuw initiatief van het bisdom Breda. In elk van de vijf pastorale zones waarin het bisdom is onderverdeeld, zal in dit Heilig Jaar zo’n Week van Hoop plaatsvinden.
De oorsprong van het idee ligt in de bul waarmee paus Franciscus het Heilig Jaar heeft aangekondigd. Want hoewel een Heilig Jaar voor veel mensen om bedevaarten draait, gaat de bul van de paus voor een groot deel juist over armen, ouderen, vluchtelingen en jongeren die het moeilijk hebben. “Het zou raar zijn om voor die groepen geen aandacht te hebben in het Heilig Jaar”, zegt bisdommedewerker en initiatiefnemer Eliza Oudshoorn.
Wanneer in elke pastorale zone de Week van Hoop zal plaatsvinden, mogen de parochies binnen die zones zelf bepalen. In februari en maart gaat Oudshoorn met haar initiatief de boer op om de geloofsgemeenschappen te helpen de themaweek concreet vorm te geven.
Dat kan op allerlei manieren: van een voetbaltoernooi voor vluchtelingen organiseren tot een wandelmiddag voor een bejaardentehuis houden. Het belangrijkste is dat iedereen zijn steentje bij kan dragen, aldus Oudshoorn. “Zo kun je ouderen, die vaak wat fysiek beperkt zijn, bijvoorbeeld betrekken door hen te vragen om met een gebedskaart speciaal te bidden voor de Week van Hoop.”
“Want ook zij zijn in die week belangrijk”, vervolgt ze. “Iedereen moet kunnen meedoen, van jong tot oud.”
Oudshoorn hoopt dat caritas zo een centralere plaats binnen parochies krijgt: “Je ziet dat vaak een klein groepje mensen in een parochie actief is voor caritasprojecten, terwijl de rest niet goed weet waar zij mee bezig zijn. Maar caritas is geen hobby van een paar mensen: het is onderdeel van de missie van de Kerk om er te zijn voor onze naasten.”
“Veel mensen die iets voor een ander doen, krijgen vaak juist het gevoel zelf geholpen te zijn.”
Om “de boel wakker te schudden” zal elke Week van Hoop geopend en afgesloten worden met een eucharistieviering waarin, bijvoorbeeld in de voorbede en de muzikale keuzes, aandacht voor caritas is. “Het begint en eindigt met Onze-Lieve-Heer zelf: Hij is degene die ons aanmoedigt om erop uit te gaan en dingen te doen voor onze naasten.” Daarom is het belangrijk om de week te dragen met gebed, geeft ze aan.
Veel mensen willen zich wel inzetten voor caritas, maar vinden het moeilijk om dat te combineren met bijvoorbeeld hun baan of gezinsleven. Oudshoorn raadt mensen die daar tegenaan lopen aan om eerlijk te kijken of ze niet toch wat tijd over hebben. “Uiteindelijk zijn we niet alleen maar christenen tijdens dat ene uurtje op zondagochtend. Als we na de Mis de zegen ontvangen, worden we ook uitgezonden om het licht van de wereld te zijn.”
Oudshoorn daagt mensen uit om tijdens de Week van Hoop één dagdeel beschikbaar te stellen. “Van daaruit kan misschien dan iets groeien. Veel mensen die iets voor een ander doen, krijgen vaak juist het gevoel zelf geholpen te zijn. Het is zoals Moeder Teresa zegt: door de armen ontmoeten we Christus.”
Het bisdom Breda hecht veel waarde aan het parochievernieuwingsproces van de Missionaire Parochie. “Caritas is er een wezenlijk onderdeel van”, benadrukt Oudshoorn. “Bij de Missionaire Parochie denken mensen vaak dat het gaat om de straat opgaan om te evangeliseren. Maar dit is ook missionair: we laten mensen zien dat de Blijde Boodschap heel concreet is.”
Mochten geloofsgemeenschappen buiten het bisdom Breda ook warm lopen om een soortgelijk initiatief te organiseren, dan deelt Oudshoorn graag haar expertise, geeft ze aan. Ze hoopt vooral dat de Week van Hoop een blijvend effect zal hebben binnen parochies. “Het is leuk om iets te organiseren, maar al het daarna weer wegvalt, is dat natuurlijk zonde. Het zou mooi zijn als het vruchten draagt voor de toekomst.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.