fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisdom Den Bosch weerspreekt suggestieve berichtgeving overplaatsing pastoor

KN Redactie 15 mei 2019
image
Pastoor Marc Massaer (Foto: website Sint-Christoffelparochie)

Het bisdom Den Bosch weerspreekt geruchten dat priester Marc Massaer van de Sint Christoffel-parochie in Dreumel wordt overgeplaatst omdat hij de kerkelijke leer over homoseksualiteit verdedigd zou hebben. Die suggestie van de Amerikaanse website LifeSiteNews noemt het bisdom “kwalijk”.

Op 1 juli vertrekt Massaer uit de fusieparochie van West Maas en Waal, waarvan hij acht jaar pastoor was, en zal dan aan de slag gaan in een andere, nog onbekende parochie.

Omstreden kerstpreek

Afgelopen december raakte de priester in opspraak, vanwege een kerstpreek waarin hij de genderideologie bekritiseerde en de kerkelijke leer over homoseksualiteit verdedigde. Diverse parochianen namen aanstoot aan de wijze waarop hij dat deed, en ook het parochiebestuur verklaarde tegenover dagblad De Gelderlander “niet gelukkig” te zijn “met de uitwerking van de preek”.

De Amerikaanse website LifeSiteNews suggereerde in een recent bericht dat de overplaatsing van Massaer rechtstreeks voortvloeit uit zijn omstreden kerstpreek, hoewel de pastoor zelf dit verband nooit gelegd heeft, en ook het bisdom niet om een reactie was gevraagd. De suggestie is onzin, verklaart het bisdom nu in een tweetalige verklaring.

‘Priestercarrousel’

Hoewel Massaers naam toen nog niet genoemd werd, past de overplaatsing gewoon in het vorig jaar aangekondigde bisdomsbeleid om priesters vaker van standplaats te laten wisselen – “een kleine carrousel” van priesters, aldus het bisdom.

“Daarbij kunnen diverse factoren een rol spelen, zoals de tijdsduur van de lopende benoeming, persoonlijke omstandigheden, de samenstelling van pastorale teams, persoonlijke kwaliteiten en ervaring, de spreiding van priesters over het bisdom, het ontstaan van vacatures et cetera”, staat in de verklaring te lezen.

Kwalijke suggestie

De reactie is opmerkelijk, omdat het bisdom normaal terughoudend is met commentaar geven op nieuwe benoemingen. “Daarop maakt het in dit geval een uitzondering, omdat het artikel van LifeSiteNews.com een kwalijke suggestie wekt. Het stuk roept bovendien reacties op waarin wordt voortgebouwd op onjuiste aannames. Een en ander kan leiden tot verwarring onder gelovigen en doet bisschop De Korte geen recht.”