<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisdom Haarlem-Amsterdam komt overstroomd Pakistan te hulp

Luuk van den Einden 19 september 2022
image
Kinderen in een tentenkamp in Pakistan. Moessonregens hebben grote delen van het land doen overstromen, waardoor vele duizenden uit hun huizen verdreven zijn. Foto: CNS photo - Akhtar Soomro, Reuters

Het bisdom Haarlem-Amsterdam heeft tienduizend euro gedoneerd aan het bisdom Hyderabad, dat zeer zwaar getroffen is door de overstromingen in Pakistan. Het Noord-Hollandse bisdom komt met de gift een oude partner te hulp.

In juni was Samson Shukardin, bisschop van Hyderabad in het zuiden van Pakistan, op bezoek in het bisdom Haarlem-Amsterdam. De bisdommen waren in het verleden partners van elkaar, maar die band is in de afgelopen tien jaar verwaterd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Het was een prettige kennismaking”, vertelt missievicaris Gerard Bruggink, die bisschop Shukardin ontving op seminarie De Tiltenberg. Volgens Bruggink werd er gesproken over mogelijkheden om de banden tussen de bisdommen opnieuw aan te halen.

Watersnood

De watersnood in Pakistan zorgde er echter voor dat die plannen in de ijskast konden. Door heftige moessonregens raakten grote delen van Pakistan vanaf midden juni overstroomd; inmiddels staat een derde van het land onder water. Er zijn tot nu toe ruim 1400 doden gevallen en vele duizenden zijn ontheemd.

Het bisdom Haarlem-Amsterdam besloot zijn voormalige partner te hulp te komen met een gift. “We besloten wat te doen, dus we maakten een bedrag over”, zegt Bruggink. Het geld gaat volgens hem naar kerkelijke noodhulp. Caritas Pakistan zorgt namens de bisschoppen voor voedsel, tenten en medische zorg voor slachtoffers van de overstromingen.

Gebed

Als missievicaris vindt Bruggink het belangrijk dat bisdommen elkaar steunen op vlakken als geloofsverkondiging en caritas. “Daarom hebben we geld overgemaakt, zodat het bisdom Hyderabad daar hulp kan bieden”, zegt hij. “Wij vinden het belangrijk dat dat via de plaatselijke Kerk gebeurt: die kent de noden van de mensen en gaat eerlijk met de middelen om.”

Het bisdom Haarlem-Amsterdam vraagt gelovigen tevens te bidden voor de situatie in Pakistan. Ook de bisschoppen van Pakistan hebben vorige maand een wereldwijde oproep tot gebed voor hun land gedaan.

https://www.kn.nl/donaties/

Hoewel de aandacht van bisschop Shukardin voorlopig op de situatie in zijn bisdom gevestigd is, hoopt men in de toekomst te kunnen kijken of het partnerschap nieuw leven ingeblazen kan worden. Hoe dat eruit zou kunnen zien, kan volgens Bruggink nu nog niet bepaald worden.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.