fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisdom over pastoor Valkering: ‘Ontslag al eerder aangekondigd’

KN Redactie 9 juli 2019
image
Priester Pierre Valkering in het TV-programma Jinek, eerder dit jaar. Screenshot: Kro-Ncrv

Het bisdom Haarlem-Amsterdam heeft de homoseksuele priester Pierre Valkering met ingang van 24 juni ontheven van zijn taak als pastoor van de Amsterdamse Vredeskerk. Volgens een woordvoerder van het bisdom was het ontslag van Valkering al eerder aangekondigd.

Woordvoerder Bart Putter bevestigt tegenover Katholiek Nieuwsblad dat mgr. Jos Punt pastoor Valkering al na het bekend maken van zijn langdurige schending van zijn celibaatsgelofte, in april, een periode van bezinning oplegde.

‘Geen initiatief richting bezinningsperiode’

De pastoor zou daarna uitzicht krijgen op een nieuwe benoeming. Bisschop Punt gaf toen aan dat dit dan niet meer in de Vredesparochie zou zijn. Redenen daarvoor waren de onrust die was ontstaan en het feit dat Valkering al sinds zijn wijding 25 jaar geleden in de parochie werkzaam was.

“De pastoor heeft echter tot nu toe geen initiatief genomen in de richting van een bezinningsperiode met begeleiding, waardoor er nog geen opening is voor een eventuele nieuwe benoeming”, aldus Putter. “Er is feitelijk niets nieuws gebeurd.”

De woordvoerder zegt ook dat Valkering niet ontslagen is als priester en dat zijn geaardheid niets met het ontslag te maken heeft.

‘Onrust in de parochie’

Afgelopen zondag maakte het bestuur van de Vredeskerk de beslissing van het bisdom middels een brief aan de parochianen bekend.

Het parochiebestuur schrijft uitgebreid met bisschop-coadjutor Jan Hendriks te hebben gesproken over de situatie. Hendriks is geïnformeerd “over het feit dat veel parochianen onrustig worden van de onduidelijkheid rond de situatie met pastoor Pierre Valkering”.

Ook wil het bestuur “de eenheid tussen de parochianen bewaren, de vrede en begrip voor elkaar waarborgen en de voortgang van onze parochie en haar vele activiteiten verzekeren.”

Hendriks waarnemend pastoor 

Het bisdom heeft mgr. Hendriks met ingang van 24 juni benoemd tot waarnemend pastoor van de Vredeskerk. Valkering heeft de mogelijkheid in beroep te gaan tegen zijn ontslag. Mocht hij dit doen, dan kan het kerkelijk beroepsproces enkele maanden in beslag nemen, aldus het bestuur.

Valkering kwam eerder dit jaar in het nieuws nadat hij in een boek en verschillende interviews uitvoerig inging op zijn homoseksualiteit. De priester gaf aan jarenlang wisselende seksuele contacten te hebben gehad, homo-ontmoetingsplaatsen te hebben bezocht en graag porno te hebben bekeken.

Celibaatsbelofte

In een reactie aan De Gaykrant verklaarde mgr. Punt dat hij Valkerings eerlijkheid waardeerde en begrip had voor zijn worsteling, maar hem toch verzocht zijn taken neer te leggen. Zijn weigering zich aan zijn celibaatsbelofte te houden, was niet verenigbaar met een waardige uitoefening van het priesterschap, aldus de bisschop.

Valkering zet zich al langer in voor de acceptatie van homoseksualiteit in kerkelijke kring. In 2016 wilde hij meevaren met de Canal Pride van de Gay Pride Amsterdam, wat hem door het bisdom verboden werd.

Valkering publiceerde een autobiografisch boek, Ontkleed niet naakt staan. Hoe vindt een Roomse priester zijn weg?. Hij bood dat bij gelegenheid van zijn 25-jarig ambtsjubileum aan oud-politicus en homorechtenactivist Boris Dittrich aan.