fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisdom Roermond voert nieuw benoemingenbeleid in

KN Redactie 25 maart 2019
image
Mgr. Harrie Smeets Foto: Bisdom Roermond

Bisschop Harrie Smeets van Roermond gaat priesters in zijn bisdom voortaan voor zes jaar in een parochie benoemen. Met de nieuwe maatregel wil Smeets een nieuw benoemingenbeleid ontwikkelen dat beter aansluit bij de “pastorale noden van deze tijd”.

In een brief dat verstuurd naar alle priesters van zijn bisdom, legt Smeets uit dat het nieuwe benoemingenbeleid bedoeld is om “nieuwe priesters en diakens op een juiste wijze in een parochie te laten ingroeien”. Ook zal de nieuwe maatregel moeten leiden tot een betere aansluiting met de “persoonlijke mogelijkheden” van priesters en diakens.

Toekomstperspectieven

In de praktijk zal in het zesde jaar van een benoeming met de betreffende priester of diaken worden gesproken over zijn toekomstperspectieven. Eventuele overplaatsing, een nieuwe opdracht of emeritaat zal dan volgens Smeets worden besproken. Daarbij blijft ook de mogelijkheid van voortzetting van de benoeming op dezelfde plek, schrijft de bisschop van Roermond. Het kerkelijk recht zal daarbij in acht worden genomen.

Relatief veel priesterstudenten

Smeets schrijft verder dat het aantal priesters in zijn bisdom de afgelopen jaren flik terug is gelopen. “Tegelijkertijd mogen we ons verheugen in een priesteropleiding met relatief veel studenten: op dit moment bijna vijftig. Daarmee is ons bisdom de komende jaren verzekerd van een zekere aanwas van nieuwe priesters”, aldus de bisschop.