fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisdom Rotterdam start Jaar van het Woord van God

KN Redactie 28 januari 2020
image
Een vrouw bestudeert de Bijbel. Naast de Schrift gaat het bij het Woord van God ook over de persoon van Jezus Christus, schrijft de Rotterdamse bisschop Van den Hende. Foto: CNS Photo: Karen Callaway, Catolico

Het bisdom Rotterdam opende afgelopen zondag een themajaar dat gewijd is aan het Woord van God. Hiermee wil bisschop Hans van den Hende mensen aansporen om iedere dag de Bijbel te lezen, meldt het bisdom op zijn website. Het themajaar loopt tot Kerstmis.

Het is niet toevallig dat de opening van het themajaar op de derde zondag door het jaar plaatsvond. Die zondag is door paus Franciscus uitgeroepen tot jaarlijkse Zondag van het Woord van God. Bij het instellen ervan benadrukte de paus dat aandacht voor het Woord van God zich niet mag beperken tot maar één zondag per jaar.

‘De Heilige Schrift en de persoon van Jezus Christus’

Van den Hende schrijft in een brief aan de katholieken in zijn bisdom: “Wanneer we spreken over het Woord van God, dan gaat het niet alleen over de Heilige Schrift, maar ook over de persoon van Jezus Christus, het vleesgeworden Woord van God. Het is daarom dat het jaar van het Woord van God in ons bisdom [..] uitmondt in het hoogfeest van Kerstmis.”

Het bisdom Rotterdam heeft volgens Van den Hende positieve ervaringen met themajaren. Eerder organiseerde het bisdom het Jaar van het Gebed (2018) en het Jaar van de Roepingen (2019).

Themajaren ‘zijn vruchtbaar gebleken’

“Deze jaren zijn vruchtbaar gebleken”, schrijft de bisschop. “In menige parochie is er sinds het Jaar van Gebed een grotere toeleg merkbaar op het bidden, en het Jaar van de Roepingen heeft het gelovig besef versterkt dat ieder mens geroepen wordt door de Heer, dat God vanaf de moederschoot een dialoog aangaat met ieder van ons.”

In het bisdom worden in het kader van het Jaar van het Woord van God initiatieven en activiteiten aangeboden. Zo worden enkele geloofsgesprekken op tv aan het thema gewijd en zal het thema centraal staan in een retraite, kinder- en jongerenkampen en tijdens de Nationale Bedevaart naar Brielle.

Bezinningsboekje

De Katholieke Bijbel Stichting (KBS) heeft naar aanleiding van de Zondag van het Woord een bezinningsboekje samengesteld. Daarin staat voor elke dag een bijbeltekst met een overweging en een gebed. Het rooster loopt door tot 30 september, de gedachtenis van de heilige Hiëronymus. Hij maakte de eerste bijbelvertaling in het Latijn, de Vulgaat.

Bron van levend water

Naar aanleiding van een eerdere uitspraak van paus Franciscus om altijd het Evangelie op zak te hebben, gaf de KBS onlans ook Evangelie: Bron van Levend Water uit. In het boekje zijn de vier evangeliën, de Handelingen der Apostelen en Sint-Paulus’ brief aan de Romeinen gebundeld.