fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisschop schenkt basisschool nieuwe kerststal

KN Redactie 12 december 2018
image
Bisschop Hans van den Hende overhandigt de kerststal aan directeur Serge Bomius van de Dordrechtse Don Boscoschool Foto: Katholiek Nieuwsblad/Jan Peeters

Bisschop Hans van den Hende heeft maandag de katholieke Don Boscoschool in Dordrecht een nieuwe kerststal geschonken. Het is inmiddels een jaarlijkse traditie van het bisdom Rotterdam om een school een kerststal te schenken.

“Door een kerststal naar school te brengen willen wij het evangelie en de persoon van Jezus Christus meer centraal stellen”, licht de bisschop van Rotterdam toe. “Er wordt op scholen heel veel tijd besteed aan Sinterklaas en de sfeer van Kerstmis, maar ik ben blij dat het op een katholieke school daarnaast om de persoon van Jezus Christus gaat. Met een kerststal kun je dat naar voren brengen en uitleggen en kan het bij de kinderen nog meer gaan leven. Dan breng je het evangelie in de school.”

Dankbaar

Het is bisschop Van den Hende niet bekend of iets dergelijks ook in andere bisdommen gebeurt. “Ik ben dankbaar dat het op deze manier kan. Het is mooi dat men op katholieke scholen probeert over het geloof te spreken over Jezus en dat wij dat op deze manier kunnen ondersteunen.”

Pabo

Dit jaar zijn het twee scholen. Vorig jaar is ook een kerststal aangeboden aan een Pabo. “Ook docenten die in opleiding zijn moeten de Heer in hun hart kunnen sluiten”, aldus Van den Hende. “Dus hebben zij in de grote centrale hal een kerststal van dezelfde makelij.”

Zaad van het evangelie zaaien

De kerststallen komen uit Frankrijk waar ze door zusters worden gemaakt. “Deze week hebben wij deze bijzondere kerststal mogen plaatsen in Dordrecht en volgende week nog een op een kleine katholieke plattelandsschool in de buurt van Woerden. Ook daar moet het niet alleen gaan om de sfeer, maar moet ook de betekenis van het Kerstfeest gekend worden. Op deze manier kunnen wij dat in beeld, gebed en zegen naar voren brengen en het zaad van het evangelie te zaaien waar wij kunnen.”

Contacten met parochie

Directeur Serge Bomius van de katholieke Don Boscoschool is erg in zijn nopjes met de nieuwe kerststal. De oude heeft in de loop der jaren nogal wat gebruiksschade opgelopen, maar zal ook in ere worden gehouden, vertelt hij. De school heeft goede contacten met de naastgelegen kerk van de Verrezen Christus. “Daar maken we regelmatig gebruik van voor vieringen, maar ook als het gaat om identiteit en perspectief. Zo kunnen steeds beter vormgeven aan waar wij als school voor staan.”

Vanuit het intensieve contact met de parochie is de school bij het bisdom voorgedragen voor de jaarlijkse kerststaluitreiking. De voorbereiding op Kerst wordt afgesloten met een viering in de parochiekerk. (KN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.