fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisschop van den Hende zegent nieuw crematorium in Den Haag: ‘Niemand is hier een nummer’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 30 mei 2023
image
Bisschop Hans van den Hende en pastoor Ad van der Helm leidden op donderdag 25 mei een gebedsviering bij het nieuwe crematorium op de begraafplaats Sint Barbara in Den Haag. De bisschop besprenkelde de ruimtes met wijwater en bewierookte de nieuwbouw. Foto: Bisdom Rotterdam

Bisschop Hans van den Hende zegende donderdag het nieuwe crematorium op de begraafplaats Sint Barbara in Den Haag in met wijwater en wierook. “We weten dat niemand die hier komt een nummer is. Elk persoon heeft een verhaal”, zei de bisschop tijdens een korte gebedsviering.

Samen met de pastoor van Zoetermeer, Ad van der Helm, leidde de bisschop de viering in aanwezigheid van mensen die betrokken waren bij de bouw, buurtbewoners en mensen uit de uitvaartverzorging. De bijeenkomst was georganiseerd door de Stichting R.K. Begraafplaatsen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Pastoor Van der Helm wees op de woorden ‘Laudato Si’ die op de natuurstenen arcade staan. “De vormgeving van dit crematorium wil het gelovig vertrouwen wekken, verdiepen en versterken”, zei hij. De woorden verwijzen namelijk naar het Zonnelied van de heilige Franciscus van Assisi, waarin hij de mens middenin de schepping plaatst.

Protest

De rooms-katholieke begraafplaats Sint Barbara is in 1920 aangelegd. De eerste plannen voor de bouw van een crematorium dateren uit 1965. Pas zo’n vijf jaar geleden werden de plannen echt concreet, maar kwam er protest van enkele omwonenden. Zij vreesden voor luchtverontreiniging, verkeer- en parkeeroverlast.

image
Foto: Bisdom Rotterdam

Het liep uit op een rechtszaak, die de omwonenden wonnen vanwege een procedurefout bij de gemeente. Na herstel hiervan gaf de gemeente een nieuwe vergunning af. De omwonenden lieten het er niet bij zitten en gingen naar de Raad van State. De rechter gaf hen ongelijk en oordeelde dat de vergunning rechtsgeldig was.

Uniek persoon

“Een prachtige plek als deze helpt om de eerbied voor iedere persoon in cultuur te brengen”, zei de bisschop. “We zien regelmatig beelden in de media over mensen die massaal begraven worden in oorlogstijd of in tijden van rampspoed en epidemieën, en die in een massagraf terechtkomen. Dat gaat je aan het hart.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hij ging verder: “Wij geloven dat iedere mens een unieke persoon is, verbonden met God. Iedere mens heeft een naam en een gezicht. We zijn hier vandaag om deze katholieke begraafplaats op een bijzondere wijze opnieuw aan God toe te wijden en alle mensen die hier begraven liggen en nog begraven zullen worden of gecremeerd in het nieuwe crematorium. En we weten we dat niemand die hier komt een nummer is. Elke persoon heeft een verhaal.”

image
Foto: Bisdom Rotterdam

“Zelfs als iemand hier misschien begraven wordt zonder dat er familieleden of vrienden bij zijn, want het komt voor dat mensen zo vereenzaamd en arm zijn, mogen we weten dat God de mens kent en in Zijn hart sluit”, vervolgde bisschop Van den Hende. “Wij mogen, in vertrouwen op Gods barmhartigheid, in Zijn liefde iedere gestorven mens met eerbied omringen. Begraven of gecremeerd, jong of oud, beroemd of volstrekt anoniem. Onze namen staan geschreven in Gods hand.”

https://www.kn.nl/donaties/