<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bisschop zegent klooster in aan noordrand Nederland

Peter Doorakkers 2 maart 2021
image
Bisschop Ron van den Hout tijdens de Eucharistieviering in het klooster Schiermonnikoog. Foto: Anne Christine Girardot - Nachtzon Media

Een heuglijke dag aan het noordelijke randje van het noordelijkste Nederlandse bisdom: bisschop Ron van den Hout zegende zondag het cisterciënzerklooster van Schiermonnikoog in.

De monniken vestigden zich in 2015 op het eiland vanuit Diepenveen: de abdij Sion daar was te groot geworden voor de slinkende kloostergemeenschap. In 2018 kochten ze een historisch pand, de Herberg Rijsbergen, waarin zij hun definitieve nieuwe klooster vestigden.

De restauratie van het pand is door de coronacrisis nog niet afgerond, maar uiteindelijk zal het ruimte bieden aan maximaal tien monniken en zes gasten. Momenteel wonen er zes broeders, van wie er twee recent toetraden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Een kluis in de tuin

Schiermonnikoog is op dit moment het enige officiële klooster in het bisdom Groningen-Leeuwarden. De andere communiteiten die er in de twintigste eeuw gesticht werden, zijn in de afgelopen decennia dermate vergrijsd en geslonken, dat ze zijn opgeheven.

Naast de kapel, het huis en het gastenverblijf zegende bisschop Van den Hout ook een kluis in de kloostertuin in.

Verlangen naar het zoeken van God

In zijn preek verwelkomde de bisschop van Groningen-Leeuwarden de gemeenschap: “Monniken vinden de balans in hun leven tussen soberheid en genieten op een dieper niveau. Het is heel goed dat er een contemplatieve gemeenschap is in het Noorden.”

“Het is heel goed dat er een contemplatieve gemeenschap is in het Noorden”
- Bisschop Ron van den Hout

Schiermonnikoog is historische grond voor de monniken: de naam van het eiland verwijst naar de ‘schiere’ (grijze) monniken van het cisterciënzerklooster Claercamp bij Dokkum. Zij hadden een uithof op het eiland, die zij met de opheffing van het klooster in de Reformatie echter verloren.

“Het initiatief om zich op historische grond te vestigen mag geen vorm van nostalgie zijn, maar is geïnspireerd door oprecht verlangen naar het zoeken van God in deze tijd en in de wereld van nu”, zei Van den Hout.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Met recht alternatief

Het leven van contemplatieve kloosterlingen “is in onze tijd met recht alternatief te noemen. Zij zijn juist de niet-burgerlijken, ook al bestaat hun levensvorm al eeuwen. De kloosterkapel is een plaats ten behoeve van de gemeenschap of groep van gelovigen die er samenkomt, een plek die tot de goddelijke eredienst is bestemd waar ook andere gelovigen met toestemming van de bevoegde Overste toegang tot hebben”.

Cisterciënzer monniken leven volgens de kloosterregel van de heilige Benedictus. Hun leven speelt zich grotendeels in stilte en wordt gekenmerkt door een afwisseling van gebed en werk.

Bron: bisdomgl.nl

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.