fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Bladelse kerk doelwit van inbraak; parochie bidt voor daders

Luuk van den Einden 17 november 2022
image
Vorige week werd ingebroken in de Sint-Petrus'-Bandenkerk in Bladel. Daarbij zijn meerdere liturgische voorwerpen geroofd. Foto: Wikimedia

Bij een inbraak in de Sint-Petrus’-Bandenkerk in Bladel hebben dieven meerdere liturgische voorwerpen gestolen. In de aangeslagen parochie wordt gebeden voor de daders: “Misschien komen ze tot inkeer.”

De Petrus- en Paulusparochie van het Brabantse Bladel heeft maandag laten weten dat er in de nacht van 13 november “met grof geweld” is ingebroken in de Sint-Petrus’-Bandenkerk. Daarbij zijn onder meer een aantal historische kelken gestolen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Vanwege het nog lopende politieonderzoek kan pastoor Harm Schilder weinig zeggen over de details van de inbraak, maar wel laat hij weten dat het Heilig Sacrament bewaard is gebleven. “Er heeft dus geen heiligschennis plaatsgevonden”, vertelt hij. “Dat was mijn eerste zorg als priester, maar dat bleek gelukkig niet het geval. Anders was het nog veel pijnlijker geweest.”

‘Emotionele achtbaan’

Volgens Schilder zijn de dagen na de inbraak erg emotioneel geweest voor de parochiegemeenschap. “Het is een emotionele achtbaan geweest”, zegt hij. Er zijn veel gesprekken geweest over de gebeurtenis, waarbij zowel “verontwaardiging als verdriet om wat gestolen is” naar voren komt.

“Ook vragen veel mensen zich af hoe het nu praktisch verdergaat”, vervolgt de priester. De dieven konden de kerk binnendringen ondanks dat die goed beveiligd was. Inmiddels zijn er nieuwe sloten geïnstalleerd. “Dat is snel in orde gemaakt.”

Gebed voor daders

Er wordt in de Petrus- en Paulusparochie niet alleen gepraat, maar ook veel gebeden. “Er is geestelijk ‘eerherstel’ nodig voor Onze Lieve Heer, mensen vragen dat dit goed komt”, legt pastoor Schilder uit. Daarnaast bidt de parochie voor bekering van de dieven; Schilder roept gelovigen uit andere plaatsen op om vooral mee te bidden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“De Kerk is er voor het zielenheil, ook voor dat van de dieven: misschien komen ze tot inkeer”, zegt de priester. Hij verwijst daarbij naar de Bijbel, waarin voorbeelden staan van dieven die spijt kregen na diefstal uit de tempel. “We hopen dat het goede zegeviert.”