<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Borstbeeld van paus Adrianus VI onthuld in basiliek Oudenbosch

Selinde van Dijk-Kroesbergen 7 juni 2022
image
Pastoor Maickel Prasing zegent het borstbeeld van paus Adrianus VI. Foto: Bernardusparochie

De Brabantse basiliek van Oudenbosch is sinds zondag een borstbeeld rijker. Pastoor Maickel Prasing onthulde en zegende het beeld van paus Adrianus VI, de Nederlandse paus die volgens de parochie staat voor het nog altijd actuele thema ‘de missionaire ommekeer’.

De vijfhonderd jaar geleden tot paus verkozen en  in Utrecht geboren Adrianus VI zette zich actief in voor hervormingen binnen de Kerk van zijn tijd. De Kerk moest zich weer richten op haar kernactiviteit, namelijk het verkondigen van het Evangelie. Alle overbodige rijkdom, alle voorrechten en de aflatenhandel, waar Maarten Luther in die tijd tegen tekeer ging, moesten worden afgeschaft.

Kerk-zijn

De Bernardusparochie, waar de basiliek onder valt, ziet overeenkomsten tussen het denken van paus Adrianus VI en de visie op Kerk-zijn van de huidige paus, Franciscus.

Ook nu is de Kerk doordrongen van de noodzaak van vernieuwing. Franciscus gaf vorig jaar met de synode over synodaliteit de aanzet. Hij wil dat naar alle gedoopten geluisterd wordt en dat katholieken gezamenlijk ontdekken wat de Heilige Geest de Kerk te zeggen heeft.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De aftrap van dit synodale proces binnen het bisdom Breda vond plaats in de basiliek van Oudenbosch.

Zondag werd ook Praedicate Evangelium van kracht, het document waarin de paus de hervormingen van de Romeinse curie formaliseert. Dit was voor de Bernardusparochie een logische datum om het borstbeeld van paus Adrianus VI te onthullen en in te zegenen.

Twee andere pausen

Het nieuwe borstbeeld is het derde kunstwerk van een paus in de basiliek. De maker , beeldhouwer en restaurateur Jan Tolboom uit Leusden, maakte eerder al een beeld van paus Johannes XXIII en een beeld van paus Johannes Paulus II.

Beide pausen waren, evenals paus Adrianus VI, niet bang voor verandering. Zo riep paus Johannes XXIII het Tweede Vaticaanse Concilie bijeen en reisde Johannes Paulus II als eerste paus zelf de wereld rond om het Evangelie te verkondigen: hij bezocht meer dan honderd landen.

https://www.kn.nl/donaties/

Het borstbeeld is gefinancierd en aan de parochie geschonken door enkele parochianen en de Stichting Promotie Basiliek.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.