De jaarlijkse processie door de straten van Den Bosch met het Mariabeeld voorop is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. “We vinden het belangrijk dat hetgeen we nu doen, blijft gebeuren”, zegt de proost van de Broederschap van Onze Lieve Vrouw van Den Bosch.
Vorige week maakte de Broederschap bekend dat het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland heeft bevestigd dat de bidtocht aan de criteria voor immaterieel erfgoed voldoet.
De leden van de Broederschap namen het initiatief voor de aanvraag. Zij waren op het idee gekomen toen ongeveer een jaar geleden de Broederschap Sterre der Zee uit Maastricht het lukte om erfgoederkenning te krijgen voor hun Maastrichtse Bidweg.
“Het is goed dat de dingen die nu gaande zijn worden vastgelegd en als cultuur worden overgedragen aan de generatie na ons”, vertelt Ruud Dirriwachter, proost van de Broederschap. “Het staat nu zwart op wit dat het erfgoed is. Hopelijk kunnen we hier in de toekomst de vruchten van plukken.”
“Bij Maria blijven de mensen komen.”Tweet dit!
- Ruud Dirriwachter
Of de volgende generatie ook daadwerkelijk de bidtocht in stand houdt “is natuurlijk de vraag”, zegt Dirriwachter enigszins relativerend. “Daar heb ik geen invloed op.” Hij vertelt dat hij op dit moment “met een lantaarn moet zoeken naar nieuwe bestuursleden”.
Deze erkenning wil dan ook niet zeggen dat het “in beton gegoten is” dat de bidtocht over twintig jaar nog bestaat.
Toch is Dirriwachter hoopvol en naar eigen zeggen “vol overtuiging” dat er een toekomst voor de Bossche bidtocht is. Jaarlijks lopen tijdens de processie ruwweg achthonderd mensen biddend achter de Zoete Moeder – het Mariabeeld in de Sint-Janskathedraal – aan, vertelt hij.
De Mariakapel is een “zee van licht” tijdens de meimaand en tijdens Kerst. “Mensen gaan steeds vaker ook grotere kaarsen aansteken, zoals een noveenkaars die wel drie dagen brandt.” Waarom weet Dirriwachter niet. “Maar het is een wonder hoeveel mensen Maria trekt.” Veel mensen gaan niet meer naar de Kerk, maar “bij Maria blijven de mensen komen”.
De eerstvolgende bidtocht zal op 30 april plaatsvinden, bij de opening van de meimaand.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.