<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Brand verwoest kerk in Hengelo; ‘Echt alles is weg. Verschrikkelijk’

Peter Doorakkers 8 juli 2019
image
Een uitslaande brand verwoestte de Moeder Teresakerk in Hengelo. Screenshot: RTV Oost

Een brand heeft vannacht een kerk in het Overijsselse Hengelo verwoest, meldt RTV Oost. De oorzaak van de vuurzee is nog onbekend.

Rond zes uur vanochtend werd het sein brand meester gegeven. De rest van de ochtend is besteed aan nablussen.

Geen gewonden gevallen

Er zijn geen gewonden gevallen, maar het gebouw kan volgens de brandweer afgeschreven worden. Enkele bij de kerk gelegen woningen hebben schade opgelopen en sommige buurtbewoners moesten tijdelijk hun huis verlaten.

De Moeder Teresakerk was nieuw; ze werd in 1998 gewijd, als vervanger van drie oudere kerken. De kerk maakt deel uit van de Hengelose parochie De Goede Herder.

“Het belangrijkste is natuurlijk dat er geen gewonden of doden zijn gevallen, maar het doet heel erg pijn”
- Pastoor Marc Oortman

Regionale zender RTV Oost sprak bij de kerk met pastoor Marc Oortman en een parochiaan.

“Het is een verdrietig schouwspel”, zegt die laatste. “Alles is weg, kruisjes zijn weg, echt alles. Verschrikkelijk.”

‘Ik kan het niet geloven’

Oortman noemt de brand “echt afschuwelijk. Er is niets van over. Ik kan het niet geloven”.

“Gisteren hebben we hier nog een viering gehad en nu sta ik ineens voor een ruïne. Het belangrijkste is natuurlijk dat er geen gewonden of doden zijn gevallen, maar het doet heel erg pijn.”

‘Heel erg grote klap voor de gemeenschap’

De klap voor de gemeenschap die in de kerk bijeenkwam, is “heel erg groot”, zegt Oortman. “Het is een hele trouwe groep mensen. Het moet afschuwelijk voor ze zijn, zeker voor de mensen die de kerk hebben zien ontstaan en er vanaf het begin bij zijn.”

Onderdak aangeboden

Vicevoorzitter van de kerk Gerard ter Ellen vertelt RTV Oost dat de gemeenschap een huis ter beschikking heeft gekregen om samen te komen.

Ook de Hengelose Sint-Lambertusbasiliek heeft onderdak aangeboden, vervolgt hij. “Ongetwijfeld komen die berichten ook vanuit de andere kerken in de gemeenschap.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.