<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Brand verwoest voormalig grootseminarie Haarendael

Sanne Gerrits 2 september 2019
image
Voormalig grootseminarie Haarendael voor de brand Bron: Wikipedia.nl

Het voormalig grootseminarie op landgoed Haarendael in Haaren is afgelopen weekend bijna geheel in de as gelegd. De verwoestende brand spaarde enkel de kapel en het voorportaal met enkele historische schatten.

Volgens politiewoordvoerder Manon van der Heijden is de oorzaak van de brand nog niet bekend. “We starten een onderzoek, maar dat is op dit moment nog niet mogelijk. We kunnen het pand nog niet in omdat de muren nog warm zijn en er instortingsgevaar is”, zei ze tegen Brabants Dagblad.

Waarnemend burgemeester Yves de Boer van Haaren zei zondagmiddag tegen Brabants Dagblad: “Het behoud van de kapel en het voorportaal is een kleine pleister op een grote wonde. Het was een complexe brand van een historische gebouw, bouwkundig en in geschiedenis.’’

Katholiek verleden

Het historische Rijksmonument werd in 1839 gebouwd als grootseminarie. In de Tweede Wereldoorlog werd het door de Duitsers gebruikt als gevangenis. Er zaten zo’n 1400 mensen gevangen. Daarnaast werden ongeveer zeshonderd bekende Nederlandse, onder wie 60 geestelijken, er als gijzelaars vastgehouden.

Na de oorlog werd het terrein gebruikt door Zorginstelling Cello, die er zes jaar geleden uittrok. Sinds die tijd stond het pand op het landgoed leeg.

Nieuwe iconen voor de toekomst

Na jarenlang getouwtrek over eigendom en bestemming ligt het monument nu in puin. De toekomst voor het gebouw is onzeker.

“De originele verhoorkamer en vitrines met historisch materiaal, zoals een scheerapparaat van Frits Philips, waardevolle schilderijen en originele brieven, zijn ook intact. Wat mij betreft worden dit de nieuwe iconen van de toekomst, wat ze ook gaan of willen bouwen”, sprak Jan Pommer, voorzitter van Stichting Gedenkteken Haaren tegen Brabants Dagblad.

De stichting had in het kader van ‘75 jaar bevrijding’ een expositie in het pand.

Kapel door brandweer gered

De brand brak zaterdagavond rond 17.45 uur uit. De kapel werd door de brandweer gered door een tussenliggende gang te slopen. Vanuit het plaatselijk stroompje de Broekleij werd een vier kilometerlange waterbrug aangelegd om de enorme brand, die volgens Brabants Dagblad veel bekijks trok, te blussen.

Rond middernacht werd volgens de Brabantse krant het sein brand meester gegeven. Vorige week woedde er overigens ook al een keukenbrand in het pand.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.