<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Christus verkondigen in de grote stad: ‘We hebben de Heilige Geest nodig’

KN Redactie 29 mei 2020
image
Michel Hagen Foto: KN - Jan Peeters

Priester en KN-columnist Michel Hagen (67) begint op 1 juni als plebaan van de kathedraal van Rotterdam. Hij blikt vooruit op het verkondigen van Christus in de grote stad. “We moeten weer missionair worden.”

De geboren Rotterdammer Hagen volgt Chris Bergs op, die vorig jaar overleed. Hagen was pastoor van een fusieparochie in Wassenaar en omliggende plaatsen en is spirituaal van priesteropleiding Vronesteyn.

‘Buiten je comfort zone kijken’

Kenmerkend voor Rotterdam is dat er katholieken met heel verschillende culturele achtergronden wonen, wat om een onbevangen priesterschap vraagt.

“Belangrijk als priester is dan dat je open staat voor hun geloofsbeleving. Die stap is niet moeilijk, je moet net even buiten je eigen comfort zone kijken. Menselijke zorgen zijn bijna overal hetzelfde, alleen drukt iedereen het anders uit.”

Nieuwe uitdaging voor de Kerk

Ook in breder gelovig opzicht is Rotterdam divers, met onder meer een grote moslimgemeenschap. En daarnaast is er in de Maasstad sprake van “een enorm doorgeschoten secularisatie” die langer bezig is.

Volgens Hagen staat de Kerk daardoor voor een nieuwe uitdaging. “We moeten kijken of er honger naar God is en of wij daar de juiste voeding voor kunnen aanbieden.”

‘We hebben de Heilige Geest nodig’

“We zullen als Kerk weer missionair moeten worden”, vervolgt hij. “Dat zijn we verleerd in eigen land. We hebben ervaring met vertellen over Christus tegen mensen die Hem niet kennen, maar mensen in een postchristelijke samenleving hebben al bepaalde ideeën over de Kerk en Christus. We hebben nog onvoldoende ervaring met het opnieuw verkondigen van Christus. Op dat terrein moeten we gaan zoeken en daar hebben we de Heilige Geest voor nodig.”

Lees het hele interview met Michel Hagen in de extra dikke Pinkstereditie van Katholiek Nieuwsblad.

Onlangs verscheen ‘Nog eens 100 Hagenpreken’, de nieuwe bundel met de tweewekelijkse overwegingen die Michel Hagen voor Katholiek Nieuwsblad schrijft. Kijk voor meer informatie in onze webwinkel.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.