<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Corneliuskerk richt kapel in met voedseltafels: ‘Heel Limmen ging meteen spullen brengen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 20 oktober 2022
image
In de Corneliuskerk in Limmen liggen sinds twee weken allerlei levensmiddelen voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Foto: Corneliuskerk Limmen

De Corneliuskerk in het Noord-Hollandse Limmen heeft sinds kort een kapel “bomvol” met levensmiddelen. “We kunnen lang vergaderen over hoe we mensen bij wie de nood hoog is kunnen steunen, of we gaan gewoon helpen”, vertelt initiatiefnemer en diaken Mike Nagtegaal.

De ongeveer 7.700 inwoners van het dorp brengen massaal allerlei producten naar de kapel. Voornamelijk houdbare producten als pasta, sap en saus. Maar ook speelgoed, douchecrème, menstruatieproducten en luiers worden ingebracht.

“Limmen is een heel apart dorp. De makelaar zegt dat er twee dingen zijn om hier te integreren: voetbal en de Kerk.”
- Diaken Mike Nagtegaal

Tot verrassing van de diaken staan er op de tafels ook veel merkartikelen. De voedseltafels in de Kapel van Cor, zoals de noodkapel wordt genoemd, staan er pas twee weken. Nagtegaal deed een oproep in de nieuwsbrief en op sociale media. “Heel Limmen ging meteen spullen brengen”, vertelt de diaken. “Iemand bracht ons zelfs een vrieskist.”

Voetbal en de Kerk

“Veel mensen zijn hier nog erg kerkelijk betrokken”, zegt Nagtegaal over de enthousiaste inbreng van de dorpsbewoners. “Limmen is ook een heel apart dorp. De makelaar zegt dat er twee dingen zijn om hier te integreren: voetbal en de Kerk.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Toen de diaken hier net kwam wonen, was hij echt verbaasd dat “de inwoners zo positief over de Kerk zijn”, vertelt hij. “Op andere plaatsen zijn veel randkerkelijke mensen vaak negatief. Hier waren de mensen juist heel blij met de opstart van een nieuwe jongerengroep. Het dorpskerkelijke bestaat in Limmen nog echt. Op bepaalde dagen, zoals binnenkort met Allerzielen, zit de kerk hier nog stampvol.”

Kaarsje opsteken

De levensmiddelen die op de tafels staan zijn bedoeld voor mensen die de touwtjes niet goed meer aan elkaar kunnen knopen. “Bij de Voedselbank moeten mensen zich opgeven, hier hoeft dat niet.”

image
Niet-houdbare levensmiddelen worden in de koelkast in de kapel bewaard. Foto: Corneliuskerk Limmen

Mensen kunnen onopvallend halen wat ze nodig hebben. De Kapel van Cor zit aan de Mariakapel vast. “Daar steken veel mensen kaarsjes op. Niemand die het ziet als je ook nog wat van de tafel meeneemt.”

Boodschappentassen

De levensmiddelen worden ook aan huis gebracht. Op de caritaslijsten van de parochie staan de namen van mensen die het moeilijk hebben. “Gisteren heeft mijn vrouw nog zeven boodschappentassen weggebracht”, zegt de diaken, die hoopt dat het de mensen wat verlichting geeft.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.