fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

‘Dat is hem precies’: Bossche kathedraal is beeld ‘JP II’ rijker

Sanne Gerrits 7 februari 2020
image
Het beeld van paus Johannes Paulus II staat in de kooromgang van de Bossche Sint-Janskathedraal. Foto: Vincent Blom

De Sint-Janskathedraal in Den Bosch is een nieuw beeld rijker. Komende zondag wordt het bronzen beeld van de heilige paus Johannes Paulus II officieel onthuld.

Het beeld van de Poolse paus bevat een bloedrelikwie. De pastoor van de kathedraal, plebaan Vincent Blom, is die persoonlijk in Krakau op gaan halen. Hij ontving de reliek van de voormalige privésecretaris van de paus, kardinaal Stanislaw Dziwisz.

‘Een mooi compliment’

De kardinaal bleek blij met het beeld. “Bij het zien van foto’s van het beeld zei hij: ‘Dat is hem precies.’ Een mooi compliment,” vertelt beeldhouwster Marianne Bremers, die met haar man Jean “al heel wat jaren” een kunstenaarsechtpaar vormt.

Vanuit hun atelier-aan-huis in Vught maken zij sinds 1978 bronzen en andere edelmetalen beelden. Ze werken daarbij altijd samen, vertelt Bremers: het beeld waar ze aan werken gaat letterlijk van hand tot hand, of staat tussen hen in.

‘In 1985 werd de paus zó schamel ontvangen’

Een anonieme opdrachtgever benaderde hen met de vraag of zij een beeld wilden maken van Johannes Paulus II, dat in de Sint-Jan geplaatst zou moeten worden. Tijdens zijn bezoek aan Nederland in 1985, zegende hij daar een nieuw altaar in.

image
Jean en Marianne Bremers bij het beeld dat zij samen maakten. Foto: Vincent Blom

Bremers herinnert zich het bezoek nog: “De paus werd toen zó schamel ontvangen. Mensen konden niet komen kijken vanwege de dreiging van rellen. Er was een liedje gemaakt om te laten weten dat de paus niet welkom was. Nederland was verdeeld.”

‘Een meerwaarde voor de Sint-Janskathedraal’

De anonieme opdrachtgever wilde hier een mooi eerbetoon tegenover stellen. Het resultaat is een bronzen beeld van 110 centimer hoog dat zo’n 120 kilo weegt.

“De relikwie is zo aan het beeld bevestigd, dat mensen die kunnen aanraken en vereren”, vertelt Vincent Blom. “Ik vind het een meerwaarde voor de kathedraal.”

Ook de makers van het beeld vinden het schitterend gelukt, al noemen zij dat zelf niet zo relevant.

Zondag officieel onthuld

Het beeld staat sinds woensdag in de kooromgang van de Sint-Jan. Zondag vindt de officiële onthulling plaats, die gedaan zal worden door een in Nederland werkzame Poolse priester.

image
Aan het beeld is een reliek toegevoegd: een bloeddruppel van de heilige Johannes Paulus II. Foto: Vincent Blom