fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Demonstranten betogen in Den Bosch tegen deelname mgr. Mutsaerts aan FVD-bijeenkomst

Luuk van den Einden 3 mei 2023
image
Een half uur lang demonstreerden de Antifascisten Noord-Brabant voor het bisschoppelijk paleis in Den Bosch. Helemaal links woordvoerder Peter. Foto: KN - Luuk van den Einden

Een groepje demonstranten heeft woensdagmiddag in Den Bosch geprotesteerd tegen hulpbisschop Rob Mutsaerts’ geplande deelname aan een bijeenkomst van FVD-jongeren. De groep vindt dat Mutsaerts daarmee “fascisme legitimeert”.

Op zaterdag 6 mei zal de Bossche hulpbisschop Rob Mutsaerts in Breda een ‘kroegcollege’ houden voor leden van het JFVD, de jongerentak van Forum voor Democratie. Op de bijeenkomst onder de naam ‘De theologie van het katholicisme’ zal de bisschop een lezing over het katholieke geloof geven.

‘Druk uitoefenen’

Op woensdagmiddag trok een delegatie van de activistische organisatie Antifascisten Noord-Brabant naar het bisschoppelijk paleis om te demonstreren tegen Mutsaerts’ deelname aan die bijeenkomst. “We willen druk uitoefenen om ervoor te zorgen dat hij niet gaat”, legt woordvoerder Peter uit.

De groep vindt namelijk dat de hulpbisschop met zijn deelname “legitimiteit geeft aan een fascistische club”, aldus de woordvoerder. “FvD zet zich af tegen rechten voor migranten, LHBT-mensen, het klimaat en ga zo maar door. Met zo’n organisatie moet je niet in zee gaan.”

Geen gesprek

Volgens Peter heeft zijn beweging eerst geprobeerd om de hulpbisschop per mail over te halen om de bijeenkomst af te zeggen toen ze daar lucht van kregen. “Het antwoord van Mutsaerts was: ik praat met iedereen, hier mag je geen sympathie voor een standpunt uit afleiden”, vertelt de woordvoerder.

“Ons antwoord daarop is: Forum is geen gewone politieke partij, maar een fascistische organisatie die gelijkwaardigheidsprincipes principieel vertrapt”, vervolgt hij. “Die geef je legitimiteit met zo’n bezoek. We staan hier om de hulpbisschop met klem te vragen van deelname af te zien.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De hulpbisschop en de protesteerders hebben elkaar gedurende de demonstratie niet gesproken. Lang duurde die overigens niet; na ongeveer een half uur vertrok de groep weer. Mutsaerts was wel in het paleis, verklaart hij; hij wachtte tot de demonstranten “zouden aanbellen, zodat we in gesprek konden gaan. Dat hebben ze niet gedaan”.

‘Missionair zijn’

“Ik ga op elke uitnodiging in. Zo ben ik eerder ook bij de VVD, bij D66 en bij een atheïstische vereniging geweest”, motiveert Mutsaerts zijn besluit om bij het ‘kroegcollege’ te spreken. “Ik wil niet alleen voor de eigen parochie preken. Het gaat me niet om politiek; dat interesseert me niet. Ik kom gewoon om over het geloof te praten.”

De hulpbisschop benadrukt dat hij zich niet met de ideeën van Forum voor Democratie vereenzelvigd door naar de bijeenkomst te gaan. “We moeten missionair zijn en naar de rand van de maatschappij gaan, dat zegt de paus ook. Dat wil ik dus doen”, zegt hij. “Alleen voor je eigen parochie preken is niet missionair.”