<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Dominicanen zijn een jonge diaken en priester rijker: ‘Wat een genade’

Luuk van den Einden 12 december 2022
image
Bisschop Johan Bonny wijdt Anton-Marie Milh tot priester. Links Stefan Ansinger, die in dezelfde Mis tot diaken werd gewijd. Foto: Dirk Aerts - Dominicanen Nederland

De eerste wijdingen binnen de Belgisch-Nederlandse fusieprovincie van de dominicanen is een feit. Zaterdag werd Stefan Ansinger tot diaken gewijd en ontving Anton-Marie Milh de priesterwijding.

Op 10 december vonden in de Antwerpse Sint-Pauluskerk twee wijdingen plaats. De dertigjarige Vlaming Anton-Marie Milh en de 28-jarige Nederlander Stefan Ansinger, beiden broeders bij de dominicanen, werden tijdens een Mis gewijd door de Antwerpse bisschop Johan Bonny.

‘Zielsdankbaar’

Milh werd tot priester gewijd en Ansinger tot diaken. De dag erop celebreerde Milh in de Sint-Pauluskerk zijn eerste Eucharistieviering. Ansinger assisteerde hem daarbij.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op Twitter uitte Ansinger zijn vreugde over zijn wijding: “Bid voor mij, dat de Heer mij helpt in deze dienende taak voor Kerk en samenleving. Wat een genade!” Hij gaf daarbij aan “zielsdankbaar” te zijn voor de aanwezigheid van de Roermondse bisschop Harrie Smeets, “die mij begeleidde op alle sleutelmomenten van mijn roeping”.

image
Bisschop Johan Bonny met de twee wijdelingen. Foto: Dirk Aerts - Dominicanen Nederland

Jonge dominicanen

Daarmee zijn de dominicanen een jonge priester en een jonge aspirant-priester rijker. Milh legde eind januari zijn eeuwige geloften als dominicaan af. Hij is lid van de dominicanengemeenschap in Antwerpen.

De uit Venray afkomstige Ansinger legde in september 2021 zijn eeuwige geloften af. Hij studeert in Zwitserland en draagt bij aan het project OPChant, dat gregoriaanse zang naar Youtube brengt. Eerder vertelde hij aan Katholiek Nieuwsblad over zijn roeping als dominicaan: “Geloof en roeping zijn door God gegeven. Als God iets geeft, moet je daar niet aan twijfelen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De internationaal getinte wijdingsmis was de eerste van de nieuwe Belgisch-Nederlandse fusieprovincie van de dominicanen. Op 30 mei gingen de dominicanenprovincies van de beide landen samen vanwege de terugloop van het aantal broeders. Sindsdien geldt Nederland als een vicariaat van de Belgische provincie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.