De dominicanessen van Voorschoten hebben onlangs hun moederhuis op Buitenplaats Huize Bijdorp overgedragen aan een erfpachter. Vanwege de hoge leeftijden van de zusters en gebrek aan nieuwe aanwas willen ze het eeuwenoude landgoed op een verantwoorde manier ontwikkelen en teruggeven aan de samenleving.
De officiële notariële overdracht vond eind december plaats en half januari hebben de zusters dit moment gemarkeerd met alle betrokkenen. “Aan de ene kant was er de emotie van het loslaten van een dierbaar eigendom”, vertelt directeur Peter Meijs van de werkorganisatie van de Congregatie. “Aan de andere kant was er bij de zusters een zekere rationaliteit, het besef dat het niet anders kan.”
Op dit moment leven er 25 zusters op het landgoed, dat zo’n 12 hectare bestrijkt. Alhoewel de jongste zuster 67 jaar oud is, ligt de gemiddelde leeftijd boven de 90, vertelt Meijs. De oudste zuster is 106. Daarnaast leven er nog 5 dominicanenbroeders en ongeveer 50 burgerbewoners. Begin vorig jaar zijn er ook vluchtelingen uit Oekraïne komen wonen.
De dominicanessen leven al zo’n 146 jaar op het landgoed. Vrijwel alle zusters zijn in Huize Bijdorp ingetreden of hebben er enige tijd gewoond. Sinds 1972 trad echter slechts één zuster toe.
Ongeveer de helft van de zusters heeft momenteel intensieve zorg nodig. Stichting Marente huurt een gedeelte van het gebouw voor de zorg van de zusters en burgerbewoners.
Marente zal waarschijnlijk ook in de toekomst die zorg op zich nemen, maar vaststaat dat de zusters in het klooster blijven wonen.
“De erfpachter heeft een ontwikkelaar in de arm genomen die samen met de congregatie, de erfgoedstichting, overheden en partners een nieuwe Buitenplaats Huize Bijdorp gaan ontwikkelen”, legt Meijs uit. “Via de erfpachtconstructie houden de dominicanessen nog een vorm van regie over hun nalatenschap.”
Daar hechten ze grote waarde aan, vertelt Meijs. “De zusters hebben zich altijd ingezet voor onderwijs, zorg en hulp aan kansarme en kwetsbare mensen. Hun manier van leven en werken willen ze doorgeven.”
Op termijn, als de zusters geen volledig bestuur meer kunnen vormen, wordt het eigendom overgedragen aan de Erfgoedstichting die afgelopen jaar is opgericht. ”Er is al een pauselijk assistent benoemd die mogelijk administrator kan worden op het moment dat dit aan de orde komt.”
Het is de bedoeling dat de buitenplaats voor een groot deel opengesteld wordt. Er komen sociale huurwoningen en zorgappartementen. Een deel van het klooster wordt afgebroken en opnieuw opgetrokken. De zusters en broeders verhuizen naar een ander gedeelte van het klooster.
Verder liggen er volgens Meijs plannen voor het gebruik van de boerderij, de moestuin en fruittuin, die mogelijk ook gebruikt gaan worden voor educatie en dagbesteding. Ook in het paviljoen, waar mensen terecht kunnen voor koffie en thee, zullen deels mensen uit de dagbesteding werken, evenals in het groenonderhoud.
“De zusters zijn blij dat Huize Bijdorp vanuit hun waarden verder ontwikkeld wordt. Ze willen gaan voor rentmeesterschap en hopen zo de Buitenplaats een goede toekomst te geven”, aldus Meijs.