fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Dominicanessen Voorschoten ontroerd door respons op ‘kaartenactie’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 5 juni 2020
Panoramafoto van de kapel in Huize Bijdorp met de honderden kaarten die binnenkwamen. Foto: dominicanen.nl

Honderden kaarten zijn er de afgelopen tijd bezorgd bij kloosterverzorgingshuis Bijdorp in Voorschoten. De dominicanessen zijn ontroerd door de steunbetuiging aan hun door corona klooster, meldt dominicanen.nl.

In Huize Bijdorp, het voormalige moederhuis van de dominicanessen van Voorschoten, wonen naast ongeveer veertig zusters ook paters dominicanen en leken.

Net als in andere kloostergemeenschappen in Nederland, sloeg het coronavirus ook hier toe. Sinds begin mei overleden twee zusters, een broeder en een lekenbewoner aan Covid-19. Verschillende andere broeders, zusters en medewerkers bleken besmet.

Strenge quarantaine

Op 4 mei ging het klooster in strenge quarantaine, waardoor niemand zijn kamer uit mocht, de kapel leeg bleef en er geen afscheid kon worden genomen van de overlevenden

Dominicanen.nl startte daarop de actie ‘Ik ben bij Bijdorp!’ en nodigde mensen uit om een kaart te sturen als teken van medeleven. De actie haalde de media, tot zelfs het ouderenjournaal van Omroep Max.

‘Ketting van gebed’

Met de actie hoopten de dominicanen in de kapel “een ketting van kaarten op te hangen, als ware het een ketting van gebed”.

In plaats van een paar kaarten, goed voor een enkele ketting, kwamen er echter dozen vol kaarten en tekeningen binnen. Het is een bonte verzameling geworden met onder meer afbeeldingen van bloemen, Nijntje, hartjes en lichtjes.

image
Een aantal van de kaarten die de koorbanken in de kapel sieren. Foto: dominicanen.nl

‘Inspirerend, mooi, ontroerend en opwekkend’

“De zusters, paters, bewoners en medewerkers van Huize Bijdorp zijn geráákt door de oproep”, schrijven ze op dominicanen.nl. “Een overweldigende hoeveelheid inspirerende, mooie, ontroerende en opwekkende kaarten stroomde Bijdorp in.”

De kapel hangt inmiddels “vol met kaarten”, en er komen nog steeds nieuwe binnen.

Voorzichtige versoepeling maatregelen

“Hartelijk dank voor de grote betrokkenheid in een zware periode”, schrijven de kloosterbewoners. “Dat doet ons enorm goed en heeft ons opnieuw de verbondenheid doen ervaren met heel de Dominicaanse gemeenschap en vele betrokkenen vanuit de samenleving.”

In Huize Bijdorp zijn de maatregelen inmiddels voorzichtig versoepeld. De bewoners mogen de kapel weer in en zien daar een zichtbaar teken van hoe er met hen is meegeleefd.