fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Drie priesters gewijd in Nederland

Selinde van Dijk-Kroesbergen 31 mei 2021
image
Afgelopen zaterdag vonden er twee priesterwijdingen in Roermond plaats (zie foto) en één in Den Bosch. Foto: Persdienst Bisdom Roermond

Ondanks de plotselinge ziekenhuisopname van bisschop Harrie Smeets werden er afgelopen zaterdag toch twee nieuwe priesters gewijd in het bisdom Roermond. Dezelfde dag vond er ook een priesterwijding in Den Bosch plaats.

Het is traditie in het bisdom Roermond om de eerste zaterdag na Pinksteren nieuwe priesters te wijden. Dit jaar zou alleen Danny Horsch (37) in de kathedraal in Roermond tot priester gewijd worden. Maar vanwege de wereldwijde coronapandemie werd ook de uit India afkomstige Austin Joseph (31) tot priester gewijd.

Gesloten grenzen

Het bisdom Roermond heeft dit jaar namelijk vijf wijdelingen die afkomstig zijn uit India of Shri Lanka. Zij zouden allemaal in hun thuisbisdom gewijd worden, om vervolgens in het bisdom Roermond aan de slag te gaan.

Echter, India sloot vanwege de forse coronauitbraak haar grenzen. Om die reden stond dus afgelopen zaterdag Joseph naast Horsch om door hulpbisschop Everard de Jong tot priester gewijd te worden. Bisschop Harrie Smeets moest verstek laten gaan, omdat hij vanwege een licht herseninfarct in het ziekenhuis ligt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Joseph is benoemd tot kapelaan in Maastricht. De uit Landgraaf afkomstige Horsch gaat in het dekenaat Horst bij verschillende parochies aan het werk.

In India gewijd

In april werden John Ashirvadam en Shaiju Selestin al in India tot priester gewijd. Zij konden na hun wijding nog net op tijd naar Nederland terugkeren. Beiden hebben inmiddels hun eerste Mis opgedragen in de parochies in Maastricht en in Simpelveld en Bocholtz waar zij aan de slag zijn gegaan.

Wijdingen Shri Lanka

De laatste twee buitenlandse wijdelingen, Lanka Nicholas Pethuru en Ranil Weerawarna, zouden tijdens het hemelvaartweekend in Sri Lanka tot priester gewijd worden. Vanwege de coronamaatregelen daar, werd dat uitgesteld; de wijdingen vinden nu deze week plaats, op dinsdag 1 en donderdag 3 juni. Tot nu toe waren ze actief in parochies in Sittard en Geleen.

Belg

In de Sint-Janskathedraal in Den Bosch vond afgelopen zaterdag de priesterwijding van de Belg Quinten Kerckhofs (1993) plaats. Hij werd door bisschop Gerard de Korte gewijd.

De Antwerpenaar trad in 2012 bij de norbertijnen in Tongerlo in. Na de periode van zijn tijdelijke geloften besloot hij een andere weg te kiezen en studeerde hij theologie aan de Bossche priesteropleiding Sint-Janscentrum. Zijn stage liep hij in de Sint-Jorisparochie in Eindhoven, waar hij na zijn diakenwijding werkzaam bleef.

Na zijn priesterwijding werd de volgende benoeming van Kerckhofs bekendgemaakt: hij gaat als kapelaan aan de slag in de Heilige Edith Stein-parochie in Vught, Cromvoirt en Helvoirt.

https://www.kn.nl/donaties/