<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Dubbele maagdenwijding in Den Bosch

Susanne Kurstjens 24 november 2020
image
Petra van Esch (rechts vooraan) en Jessica van Beuningen kregen de maagdenwijding toegediend door bisschop De Korte. Foto: Wim Koopman - iMoose.nl

Bisschop Gerard de Korte heeft zondagmiddag Jessica van Beuningen uit Nijmegen en Petra van Esch uit Boxtel de maagdenwijding toegediend.

De plechtigheid vond plaats in de Bossche Sint-Janskathedraal. Vanwege de coronamaatregelen was dat in besloten kring.

“We hadden honderden mensen hier gewild, maar dat kan niet vanwege dat onzichtbare virus”, zei mgr. De Korte dan ook.

Christus Koning

Zondag werd ook het hoogfeest van Christus Koning gevierd. En juist op dat feest wilde De Korte de maagdenwijding graag aan de beide vrouwen toedienen.

“Omdat jullie, en jullie hebben dat ook in jullie kleding tot uitdrukking gebracht, bruid willen zijn, bruid van de Bruidegom, bruid van Christus.”

Midden in de samenleving

“Jullie hebben beiden een heel eigen levensgeschiedenis met heel eigen spirituele bronnen”, zei de bisschop. “Maar uiteindelijk is voor jullie beiden de persoon van Jezus het centrum van jullie leven geworden.”

“Jullie willen publiekelijk laten horen: Ik wil bruid van Christus zijn, ik wil met Hem leven, ik wil Hem navolgen”
- Mgr. Gerard de Korte

“En jullie willen dat publiekelijk in beeld brengen en religieuzen zijn. Niet in een klooster – dat had ook gekund (…). Nee, religieus leven midden in de samenleving. Maar wel helemaal toebehorend aan de Bruidegom Christus.”

Biddende cellen

De twee vrouwen worden door hun wijding “een soort biddende cellen in het bisdom Den Bosch”, zei De Korte ook. Hij voegde eraan toe dat hij in de kathedraal “twee diepgelovige en diepgelukkige vrouwen” voor zich zag.

“Jullie willen publiekelijk laten horen: Ik wil bruid van Christus zijn, ik wil met Hem leven, ik wil Hem navolgen, juist in die contouren die vandaag op dit feest van Christus Koning in beeld gekomen zijn: dienen, geweldloos zijn, solidair zijn, de werken van barmhartigheid, die kleine tekenen van humaniteit, iedere dag opnieuw zichtbaar maken. En zo ook iets van de zorg, van de liefdevolle zorg van Jezus delen, met hopelijk heel veel mensen.”

Mystiek huwelijk

Het gebruik van maagden die zich volledig aan Christus toewijden en een leven van kuisheid en gebed leiden stamt uit de tijd van de apostelen.

Het gaat om een mystiek huwelijk met Christus. De gewijde maagd stelt zicht ten dienste van zijn Kerk door een leven van gebed, boete en apostolisch werk.

Teken van zuiverheid

De wijding werd verricht volgens een speciale ritus. Bij de plechtigheid kregen beide vrouwen een witte sluier omgehangen als teken van zuiverheid. Ook kregen zij een ring als teken van hun mystieke huwelijk met Christus.

“Probeer een mens te zijn die in woord en daad Hem achterna gaat”, gaf de bisschop beide vrouwen aan het einde van de viering mee. “Christus zichtbaar maken in jullie alledaagse leven, religieus leven midden in de samenleving.”

De Mis met maagdenwijding is terug te zien op het YouTube-kanaal van de Sint-Jan:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.