<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Een Nicolaaskerk, een Nicolaasicoon en nu ook een Nicolaasreliek voor ‘bisschopsdorp’ Odijk

Luuk van den Einden 7 december 2022
image
De Utrechtse hulpbisschop Herman Woorts opent het kistje met daarin de reliek van de heilige Nicolaas, die afgelopen zondag in de Odijkse Nicolaaskerk geplaatst werd. Foto: Aartsbisdom Utrecht

De Nicolaaskerk van Odijk herbergt sinds zondag een reliek van de heilige Nicolaas. Het stukje rib is door de abdij van Egmond geschonken en door de Utrechtse hulpbisschop Herman Woorts in de kerk geplaatst.

Het Utrechtse dorp Odijk is nauw met de heilige Nicolaas verbonden: de katholieke kerk en de laan waaraan die ligt zijn naar de heilige vernoemd, Nicolaas prijkte op het wapen van de voormalige gemeente en in het dorp is ook een Sint Nicolaasgenootschap actief.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Sinds zondag is de vierde-eeuwse heilige ook in den lijve aanwezig: tijdens een eucharistieviering werd een stukje rib van de heilige in een nis in de kerk geplaatst.

Abdij van Egmond

De reliek is geschonken door de abdij van Egmond, die al sinds 1087 relieken van de bisschop van Myra bezit. In 2021 schonk de abdij een reliek van de heilige aan de Amsterdamse Sint-Nicolaasparochie vanwege het 750-jarige feest van haar patroon.

image
Hulpbisschop Woorts toont de monstrans met daarin het stukje rib van de vierde-eeuwse heilige. Foto: Aartsbisdom Utrecht

Dat bracht Bert Staal, lid van de Odijkse pastoraatsgroep, op het idee om de abdij van Egmond te vragen of de Nicolaaskerk ook een reliek van de heilige Nicolaas zou mogen ontvangen. Abt Thijs Ketelaars reageerde positief op dat verzoek, waardoor de overdracht van de reliek in gang kon worden gezet.

‘Bisschopsdorp’

Op 4 december vierde de geloofsgemeenschap van Odijk het feest van haar patroon, waarbij de reliek van de heilige Nicolaas door de Utrechtse bisschop Herman Woorts en diaken Vincent van der Helm in de kerk werd geplaatst. De in een monstrans gevatte reliek heeft een plaats gekregen in een nis voorin de kerk, vlakbij een Nicolaasicoon.

In zijn preek stond hulpbisschop Woorts stil bij de betekenis van relieken. Bert Staal nam in zijn dankwoord aan het einde van de viering de vrijheid om Odijk “met enige vrije interpretatie” uit te roepen tot ‘bisschopsdorp’.

image
De reliek van de heilige Nicolaas is in een nis voorin de kerk geplaatst. Foto: Aartsbisdom Utrecht

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.